Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szparagi w szynce zawijane

Elżbieta Podolska
Elżbieta Podolska
Szparagi są doskonałe nie tylko jako dodatek do dań, ale także jako przystawka. Czasem, żeby zaskoczyć gości podczas niedzielnego obiadu nie trzeba wymyślać menu złożonego z drogich i niespotykanych produktów. Wystarczy np. dołożyć przystawkę. Oto przepis na szparagi w szynce zawijane z jajkiem sadzonym. Smakowite.

ZOBACZ TEŻ: Szparagi w cieście francuskim

Przystawka ze szparagów zawijanych w szynkę

Składniki:

  • Szparagi białe i zielone
  • Hiszpańska szynka serrano lub parmeńska
  • Cebula dymka
  • Jajka

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

  • Sposób przygotowania:

Zielone i białe szparagi ugotowane owinąć w cieniutkie plastry hiszpańskiej szynki serrano.

Aby paczuszka się nie rozwinęła zawiązać ją zblanszowaną zieloną częścią dymki.

Następnie usmażyć sadzone jajka (najlepiej smakują aksamitne w konsystencji od zielononóżki).

Na talerzu ułożyć paczuszki szparagowe, a na nie po jednym jajku sadzonym na osobę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski