Głos Wielkopolski

Potrawy wigilijne: 12 tradycyjnych dań na Wigilię [PRZEPISY, LISTA, ZDJĘCIA]

Smażony karp

123rf

Następne
Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze [1/13] Następne

Potrawy wigilijne: 12 tradycyjnych dań na Wigilię

Potrawy wigilijne: Smażony karp - PRZEPIS
Składniki:
[lista]
[*]karp (około 1,5 kg),
[*]po 2 łyżki mąki i tartej bułki,
[*]1 jajko,
[*]cytryna,
[*]sól i pieprz,
[*]3 łyżki oleju,
[*]2 kromki bułki,
[*]1 kiszony ogórek
[/lista]
Na sos:
[lista]
[*]2 marchewki,
[*]pietruszka,
[*]kawałek selera,
[*]kostka rosołowa
[/lista]

Sposób przygotowania:
Rybę sprawiamy, myjemy i kroimy. Skrapiamy ją sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa obieramy, kroimy i zalewamy wodą. Gotujemy z kostką rosołową. Przecieramy warzywa przez sito i przyprawiamy. Mieszamy mąkę z tartą bułką. Z kolei jajko roztrzepujemy z pieprzem. Rybę zanurzamy w jajku. Następnie obtaczamy w mące i bułce. Dalej smażymy na rozgrzany oleju. Bułkę kroimy w kostkę i podpiekamy na patelni. Rybę podajemy posypaną grzankami z sosem i ogórkiem.

Czytaj: Potrawy wigilijne: Orzechy, migdały i przyprawa korzenna. Jak ich używać?




Źródło: Dzień Dobry TVN

Polecamy