Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Światowy Dzień Makaronu, a podniebienia Polaków

Anastazja Bezduszna
lubella
Dzień 25 października jest szczególny dla wszystkich wielbicieli makaronu – obchodzimy wtedy jego święto.

Makaron jest produktem nie tylko niezwykle uniwersalnym, ale również bardzo prostym w przygotowaniu. Są to główne powody jego popularności na całym świecie – w tym także w Polsce. Historia jego powstania jest do tej pory niejasna.

Powszechnie uważa się, że pierwszy makaron miał długość 20 cali i powstał w Chinach, około 4 tysiące lat temu. Włosi twierdzą jednak, że jest to ich pomysł, który narodził się w Rzymie w I w. p.n.e. Jedna kwestia nie podlega wątpliwości – makaron na przestrzeni ostatnich stuleci zdobył ogromną popularność.

Nie dziwi więc fakt, że zostało ustanowione na jego cześć święto, czyli Światowy Dzień Makaronu. Jest to święto stosunkowo młode, pierwszy raz obchodzono je w 1997 roku. Zyskuje jednak na popularności w bardzo szybkim tempie, z roku na rok przybywa amatorów makaronowej uczty.

Makaron cieszy się w naszym kraju coraz większą popularnością - prawie 2/3 Polaków przyrządza dania na bazie makaronu przynajmniej raz w tygodniu, w tym połowa spożywa go kilka razy w tygodniu. Makarony w polskiej kuchni używa się głównie do zup, ale coraz częściej ze względu na wygodę, łatwość i szybkość przygotowania, makaron stanowi dodatek do drugiego dania.

Powoli też polscy konsumenci zaczynają szukać innowacji w kuchni i co za tym idzie, gotują nowe dania, których do tej pory nie przygotowywali, a do takich eksperymentów kulinarnych makaron jest idealnym składnikiem. Pomimo wszystkich atrybutów makaronów, Polakom ze spożyciem ok. 5 kg rocznie na osobę, wciąż daleko do wielkich ich miłośników - Włochów (spożycie: 22 kg na osobę), ale i do większości mieszkańców krajów europejskich, gdzie konsumpcja roczna to średnio 10 kg na osobę.

Najsmaczniej jest…

Tak jak lubimy, ale warto również czasami odejść od dobrze nam znanych dań i podjąć kulinarne wyzwanie. Makaron idealnie nada się jako baza dla różnorodnych dań od sałatek, przez zapiekanki, a na deserach kończąc. Możemy do niego dodawać różnorodne mięsa, ryby, sery, warzywa czy owoce. Jedynym ograniczeniem może być dla nas nasza wyobraźnia.

Warto zatem sięgać po makaron, nie tylko ze względu na jego walory smakowe, ale także odżywcze i zdrowotne. To produkt, który daje nam ogromne możliwości kulinarne. Jest on dobrą podstawą dań zarówno dla osób, które dopiero stawiają pierwsze kroki w kuchni, jak i dla bardziej doświadczonych kucharzy. Światowy Dzień Makaronu to znakomita okazja, aby przyrządzić nasze ulubione danie makaronowe lub spróbować zupełnie nowych połączeń smakowych.

Penne z łososiem w pomidorowym sosie

Składniki:

  • 1 op. makaronu typu pióra
  • 300 g filetu z łososia
  • 2 opakowania pomidorów krojonych w puszce
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • 1/2 bulwy kopru włoskiego
  • biała część poru
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Makaron gotujemy. Filet kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie. Zdejmujemy rybę z patelni i odkładamy na talerzyk.
Warzywa siekamy drobno i smażymy na patelni dodając odrobinę oliwy z oliwek. Gdy się zarumienią dodajemy pomidory z puszki i chwilę gotujemy. Gdy sos zgęstnieje dodajemy rybę i ugotowany makaron. Podajemy udekorowane siekanym szczypiorkiem i natką.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski