Pierś indyka naszpikowana owocem żurawiny
SKŁADNIKI:
1,4 kg piersi indyka
0,20 dag owoców żurawiny suszonej
4 ząbki czosnku
3 gałązki rozmarynu
2 gałązki oregano
4 łyżki oliwy
¼ szklanki czerwonego wina
½ szklanki bulionu warzywnego
pieprz i sól
Sposób przygotowania:
b]Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl[/b]
Mięso opłucz i wytrzyj do sucha.
Natrzyj solą i pieprzem. Następnie włoży na 2-3 godziny do lodówki.
Czosnek obierz. Pierś indyka wyjmij z lodówki. Nożem o długim, cienkim ostrzu zrób nacięcie w mięsie. W otworki powtykaj ząbki czosnku i owoc żurawiny.
Posiekane zioła wymieszaj z oliwą i bulionem. Połącz z winem.
Indyka przełóż do brytfanki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza i piecz przez 10-15 minut. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze przez około ½ godziny.
Od czasu do czasu podlewaj mięso powstałym bulionem z winem.
Upieczoną pierś indyka podawaj z dodatkiem duszonych buraczków.
Pierś z kaczki z modrą kapustą i pyzami drożdżowymi
SKŁADNIKI:
4 piersi z kaczki
150 ml czerwonego wytrawnego wina
2 łyżeczki masła
sól, pieprz
1 łyżeczka tłuczonych jagód jałowca
sok z cytryny
tymianek
pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
Pierś z kaczki umyć, osuszyć.
Natrzeć solą, pieprzem, jałowcem, skroić cytryną i odstawić na godzinę.
W rondelku rozgrzać łyżeczkę masła, kacze piersi ułożyć na patelni skórą do dołu i smażyć przez 10 minut na małym ogniu.
Następnie odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 5 minut.
Piersi wyjąć z rondla, odlać wytopiony tłuszcz. Następnie ułożyć piersi w rondlu.
Podlać czerwonym winem i dusić na małym ogniu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?