Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Świąteczny obiad. Przepisy

Elżbieta Podolska
Od wielu lat ścierają się dwie frakcje: jednak obiadu wielkanocnego nie robi, inna jednak jest za tym, żeby świąteczny posiłek na ciepło jednak był. Dla tych (a pierwszych może uda się namówić) Jacek Blicharski, szef kuchni restauracji Taste’it w Puszczykowie przygotował specjalne przepisy.

Pierś indyka naszpikowana owocem żurawiny

SKŁADNIKI:

1,4 kg piersi indyka
0,20 dag owoców żurawiny suszonej
4 ząbki czosnku
3 gałązki rozmarynu
2 gałązki oregano
4 łyżki oliwy
¼ szklanki czerwonego wina
½ szklanki bulionu warzywnego
pieprz i sól

Sposób przygotowania:

b]Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl[/b]

Mięso opłucz i wytrzyj do sucha.
Natrzyj solą i pieprzem. Następnie włoży na 2-3 godziny do lodówki.
Czosnek obierz. Pierś indyka wyjmij z lodówki. Nożem o długim, cienkim ostrzu zrób nacięcie w mięsie. W otworki powtykaj ząbki czosnku i owoc żurawiny.
Posiekane zioła wymieszaj z oliwą i bulionem. Połącz z winem.
Indyka przełóż do brytfanki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza i piecz przez 10-15 minut. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze przez około ½ godziny.
Od czasu do czasu podlewaj mięso powstałym bulionem z winem.
Upieczoną pierś indyka podawaj z dodatkiem duszonych buraczków.

Pierś z kaczki z modrą kapustą i pyzami drożdżowymi

SKŁADNIKI:

4 piersi z kaczki
150 ml czerwonego wytrawnego wina
2 łyżeczki masła
sól, pieprz
1 łyżeczka tłuczonych jagód jałowca
sok z cytryny
tymianek
pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:
Pierś z kaczki umyć, osuszyć.
Natrzeć solą, pieprzem, jałowcem, skroić cytryną i odstawić na godzinę.
W rondelku rozgrzać łyżeczkę masła, kacze piersi ułożyć na patelni skórą do dołu i smażyć przez 10 minut na małym ogniu.
Następnie odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 5 minut.
Piersi wyjąć z rondla, odlać wytopiony tłuszcz. Następnie ułożyć piersi w rondlu.
Podlać czerwonym winem i dusić na małym ogniu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski