– Stres oksydacyjny to jest zjawisko w naszym organizmie, które polega na obecności większej ilości wolnych rodników. Gdybyśmy wyobrazili sobie wagę i na jednej szali położyli wolne rodniki, a z drugiej strony naturalne antyoksydanty - w zdrowym organizmie, który prowadzi higieniczny styl życia - mamy równowagę między tymi grupami związków
– mówi dr hab. inż. Magdalena Człapka-Matysiak, ekspertka NFZ z Katedry Żywienia Człowieka i Dietetyki (Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu).
Dodaje, że stres antyoksydacyjny jest zwiększoną ilością wolnych rodników, które powstają na skutek spożywania wysokoprzetworzonej żywności i tej zawierającej dużą ilość tłuszczów nasyconych, czyli zwierzęcych, prowadzenia niehigienicznego stylu życia, silnego i długotrwałego stresu, bardzo wysokiej aktywności fizycznej, palenia papierosów, czy długiego opalania się.
Jaki objawia się stres antyoksydacyjny? Zmęczeniem, bólem głowy, problemami z koncentracją, spadkiem odporności i podwyższonym poziomem cholesterolu LDL we krwi.
Stres oksydacyjny powoduje najczęściej choroby cywilizacyjne - nowotwory, cukrzycę, dyslipidemię.
– Osoby z nadwagą mają najczęściej wyższy stres oksydacyjny w organizmie. On towarzyszy bardzo wielu chorobom i też bardzo trudno jednoznacznie wyliczyć jego objawy, ponieważ są one zbieżne z bólem głowy, który towarzyszy nam np. kiedy mamy stan podgorączkowy, czy kiedy jesteśmy po prostu przemęczeni. Jeżeli zdiagnozujemy nagle u siebie podwyższony poziom cholesterolu we krwi LDL, niską wartość cholesterolu HDL, zwykle w takiej sytuacji towarzyszy podwyższony stres oksydacyjny, ponieważ wolne rodniki, które są za niego odpowiedzialne są uwikłane w tworzenie się blaszki miażdżycowej, czyli tego procesu zamykania się od środka chociażby tętnic i żył
– wyjaśnia Magdalena Człapka-Matysiak.
Jak leczy się stres antyoksydacyjny? Jak mówi ekspertka z Poznania, profilaktyka jest najlepszą metodą walki z chorobą i dolegliwościami.
– Stres oksydacyjny trudno jest leczyć, ponieważ towarzyszy on chorobom tj. nadciśnienie, dyslipidemia, czy cukrzyca i w momencie, kiedy leczymy tę chorobę, stres oksydacyjny zmniejsza się
– wskazuje Człapka-Matysiak.
Ważna jest profilaktyka i odpowiednia dieta. Zaleca się spożywanie warzyw i owoców, które mają intensywny kolor, czyli np. burka, szpinak, sałata, marchew, jarmuż, pomarańcza, ale także zioła. Zalecane jest również picie białej i zielonej herbaty.
– Jak się chronić? Poza zdrową dietą, w której będzie dużo produktów roślinnych, trzeba spać wystarczającą liczbę godzin, chodzić regularne spać, uprawiać umiarkowaną aktywność fizyczną, jeśli zdrowie nam oczywiście pozwala, unikać stresu i być szczęśliwym
– kończy ekspertka NFZ.
W ramach akcji Środa z Profilaktyką, NFZ przygotował film z udziałem specjalisty. Nagranie dostępne jest na kanale Akademia NFZ na YouTube.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?