Słońce za oknem zachęca nas do opuszczenia kuchni i przyrządzania posiłków na świeżym powietrzu. Na rusztach najczęściej goszczą kiełbaski i marynowane mięsa. Co jednak, jeśli nie jemy mięsa lub zwyczajnie chcemy urozmaicić nasz jadłospis? Idealną przekąską jest żółty ser, który można grillować na wiele sposobów.

Najlepszymi gatunkami do grillowania są pełnotłuste, twarde sery holenderskie. Sposobów na przyrządzenie smacznego sera jest kilka. - Najlepiej pokroić go w dość grube plastry, a następnie owinąć w folię aluminiową – unikniemy tym samym kapania stopionego sera na węgle, a całość równomiernie się przypiecze. Zwolennicy kulinarnych eksperymentów mogą obłożyć ser plasterkami boczku lub włożyć go w tortillę czy pieczywo. Ser grillujemy do momentu aż się zarumieni i pojawi się na nim chrupiąca skorupka – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Grillowany ser możemy podawać jako samodzielne danie, ale równie dobrze będzie świetnym dodatkiem do rozmaitych mięs i warzyw. Doskonale smakuje w kompozycji z soczystymi pomidorami, w towarzystwie aromatycznej mieszanki ziół, doprawiony czosnkiem.


- Grillowany ser najlepiej podawać, kiedy jest jeszcze gorący – ma wtedy najlepszy smak i aromat. Tak przyrządzony idealnie nadaje się także do sałatek - stają się dużo bardziej treściwe i sycące – mówi Ewa Polińska.

 

A oto trzy pomysły na dania z grillowanym serem:

Grillowane ziemniaczki w mundurkach faszerowane żółtym serem Gouda MSM Mońki i szynką

Składniki:


  • 4 duże ziemniaki

  • 300 g szynki gotowanej

  • 200 g sera żółtego Gouda 

  • w bloku

  • 1 duża cebula

  • 1 papryka czerwona

  • 2 ząbki czosnku

  • sól i pieprz do smaku

  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

Ziemniaki myjemy (nie obieramy), osuszamy i smarujemy oliwą, nacieramy solą i pieprzem. Następnie zawijamy w folię aluminiową i grillujemy na rozgrzanym ruszcie ok. 40 minut. Miękkość sprawdzamy długą wykałaczką. W tym czasie przygotowujemy farsz z pokrojonego w kostkę sera żółtego, gotowanej szynki i cebuli. Do smaku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy ziemniaki już się upieką wyjmujemy je z folii i przekrajamy na pół. Wydrążamy miąższ, ale tak, aby ścianka miała ok. 1 cm grubości. Miąższ mieszamy z przygotowanym farszem, a następnie napełniamy nim ziemniaki. Całość posypujemy startym serem żółtym. Układamy ziemniaki na aluminiowej tacce i ponownie podpiekamy aż ser się rozpuści. Po zdjęciu z grilla możemy ozdobić je pokrojoną w paseczki czerwoną papryką.

Grillowana papryka nadziewana kuskusem, pieczarkami i żółtym serem 

Składniki:


  • 3 duże papryki: czerwona, żółta, zielona

  • 6 łyżek kuskusu

  • 250 ml bulionu warzywnego

  • 100 g małych pieczarek

  • 150 g sera żółtego Podlaskiego

  • 1 czerwona cebula

  • 1 czerwona papryczka chilli

  • oliwa z oliwek

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • natka pietruszki

  • sól

  • pieprz

Wykonanie:

Papryki myjemy, przekrajamy wzdłuż i usuwamy gniazda nasienne. Kuskus zalewany zagotowanym bulionem, mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 10 minut. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki, następnie podsmażamy na oliwie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Z papryczki chilli usuwamy nasiona i drobno siekamy. Natkę pietruszki myjemy i również drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy z napęczniałym kuskusem, dodajemy sok z cytryny i 2 łyżki oliwy z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy papryki. Rozgrzewamy grill i układamy papryki na folii aluminiowej lub tacce. Grillujemy ok. 30 minut.

Grillowana cukinia z czosnkiem i serem żółtym Gouda 

Składniki:


  • 2 większe cukinie

  • 150 g sera żółtego Gouda MSM Mońki w bloku

  • 2 ząbki czosnku

  • natka pietruszki

  • 100 g boczku wędzonego

  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

Oliwę mieszamy z solą i pieprzem. Cukinie kroimy w grubsze plastry, smarujemy oliwą i grillujemy z obu stron na tacce aluminiowej. Czosnek kroimy w cienkie plasterki, a boczek w drobną kostkę i podsmażamy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie zdejmujemy z rusztu upieczone już plastry cukinii, układamy na nich plasterki czosnku, boczek i posypujemy startym serem żółtym. Całość kładziemy ponownie na tacce aluminiowej i grillujemy aż ser się rozpuści. Po zdjęciu z rusztu posypujemy posiekaną natka pietruszki.

Źródło: MSM Mońki