Ryba, barszcz i... pierniki! Czy wyobrażacie sobie święta, bez któregoś z tych elementów? No właśnie! Zastanawiacie się, jak zrobić własne pierniki? Podpowiadamy. Wypróbujcie sprawdzony przepis i cieszcie się świętami.

Zaczyna się sezon na pierniki! Robisz co roku, ale zawsze wychodzą tak twarde, że nadają sie tylko na choinkę albo jako ozdoba w słoiku? Albo debiutujesz - dla siebie, dzieci lub chcesz zaimponować teściowej? Powód jest tu nieistotny. Świąteczne pierniki można zrobił łatwo, a potem efektownie ozdobić i podać. Efekt murowany!

Zatem - do dzieła!

SKŁADNIKI NA PIERNIKI

Poza składnikami, takimi jak: mąka, cukier, soda, przyprawa korzenna, masło, miód, jajko, drożdże - będą nam potrzebne również: wałek, foremki do wykrawania kształtów (te można zastąpić szklanką), blaszka do pieczenia i papier do pieczenia.

Przepis krok po kroku na proste w przygotowaniu świąteczne pierniki:

  1. Potrzebna nam miska, w której łączymy ze sobą suche składniki: 2 szklanki mąki (a nawet odrobinę mniej), pół szklanki cukru, 1 łyżeczkę sody i 2 łyżeczki przyprawy korzennej. Po wymieszaniu odstawiamy to na bok.
  2. Zabieramy się za drugą część składników potrzebnych do wykonania pierników. Tym razem przyda się mały garnek. Rozpuszczamy 40 g masła i łyżkę miodu - podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy. Gdy już będą płynne, zestawiamy do przestudzenia i do jeszcze ciepłego roztworu dodajemy drożdże - 1/4 kostki. Ponownie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
  3. Czas połączyć sypkie z tym, co rozpuściliśmy. Wlewamy lekko przestudzony roztwór do mąki, dodajemy jajko i kilka-kilkanaście kropel świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy albo mandarynki. Początkowo możemy całość mieszkać łyżką, ciasto robi się gęste. Wyjmujemy je i zagniatamy, żeby było gładkie.
  4. W kolejnym kroku przychodzi czas, żeby rozwałkować ciasto, z którego powstaną nasze świąteczne pierniki. Na jaką grubość? Na jaką lubicie. Proponujemy 0,5 cm. Pamiętajcie, że pierniki nieco urosną. W cieście możemy odcisnąć kształty foremkami albo pobawić się w tworzenie własnych małym nożem.
  5. Pierniczki wykładamy na pergamin/papier do pieczenia i smarujemy je rozmąconym jajem, żeby po upieczeniu błyszczały się. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 8 minut.
  6. Po przestudzeniu pierników możemy je polukrować, przyzdobić według upodobań.

Podpowiedź - jeśli chcemy uzyskać śnieżnobiały lukier, zamiast wody używamy śmietany. Gdy już dokładnie wymieszamy cukier puder ze śmietaną, a chcemy ozdobić pierniki dwukolorowo, do pozostałej porcji lukru wystarczy kropla syropu malinowego. Mieszamy i już lukier jest różowy.

W przypadku braku foremek i własnego pomysłu na kształty pierników - wystarczy szklanka czy inne niewielkie naczynie, którym możemy wycisnąć pierniki w rozwałkowanym cieście.

Smacznego! :)

Jeśli chcecie pochwalić się swoimi wypiekami, możecie wstawić zdjęcia w komentarzu albo przesłać do nas mailowo: redakcja@strefaAGRO.pl