POTRAWY Z GRZYBÓW: PRZEPISY NA DANIA Z GRZYBAMI Przełom lata i jesieni to czas grzybobrań. Dlaczego więc w tym okresie nie urozmaicić swojego domowego menu o dania przygotowane ze świeżo zebranych borowików, kurek, maślaków i prawdziwków?

POTRAWY Z GRZYBÓW: [PRZEPIS] sos grzybowy, jajecznica z kurkami, zupa grzybowa. DANIA Z GRZYBAMI

Potrawy z grzybami nie dość, że są smaczne to jeszcze stanowią ciekawą alternatywę dla posiłków przyrządzanych w naszych kuchniach każdego dnia.
Przedstawiamy wam siedem przepisów na dania z grzybami.

NAJLEPSZE DANIA Z GRZYBAMI: POTRAWY Z GRZYBÓW PRZEPISY. CO ZROBIĆ Z GRZYBÓW?

SOS GRZYBOWY: NAJLEPSZY PRZEPIS NA SOS GRZYBOWY

Wbrew pozorom jego przygotowanie nie jest tak trudne jak mogłoby się wydawać. A sos grzybowy idealnie pasuje do wielu dań. W szczególności do potraw mięsnych i placków ziemniaczanych ale wykorzystać można go również do potraw wegetariańskich lub klusek.

Do przygotowania sosu grzybowego potrzebne będą:

  • 35 dag grzybów (różne rodzaje)
  • 1 szklanka wody
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 łyżki masła
  • Kilka kulek ziela angielskiego
  • Sól
  • Pieprz
  • Liść laurowy
  • Kilka łyżek śmietany (12 proc.) do sosów
  • Natka pietruszki

JAK ZROBIĆ SOS GRZYBOWY?
Grzyby czyścimy, płuczemy, następnie suszymy. Kroimy na plasterki średniej grubości, nie oddzielając kapelusza od nóżki.
Cebulę obieramy i drobno kroimy, później wrzucamy na gorącą patelnię. Szklimy ją na maśle. Do tego dorzucamy pokrojone grzyby i podsmażamy przez około 10 minut, delikatnie mieszając .
Do smaku dolewamy jeszcze na patelnię trochę wody. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz sól i pieprz do smaku. Po tym grzyby dusimy do miękkości (ok. 10-15 minut)
Następnie do sosu grzybowego dodajemy posiekaną wcześniej natkę pietruszki. Na koniec sos należy zabielić śmietaną.

JAJECZNICA Z KURKAMI: NAJLEPSZY PRZEPIS NA JAJECZNICĘ Z KURKAMI
Jajecznica z kurkami idealnie sprawdza się jako śniadanie. Smak kurek sprawia, że jest to jedno z najsmaczniejszych dań z wykorzystaniem tego grzyba. Jednocześnie jest ono bardzo proste w przygotowaniu.
Do przygotowania jajecznicy z kurkami dla dwóch osób potrzebne będzie:

  • 6 jajek
  • 2 garście kurek
  • 1 mała cebula
  • 2-3 łyżki masła
  • Szczypta soli

JAK ZROBIĆ JAJECZNICĘ Z KURKAMI?
Kurki oczyszczamy i kroimy. Cebulę obieramy i drobno kroimy, po czym wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię z masłem. Gdy cebula będzie zeszklona należy dodać jeszcze odrobinę masła oraz dorzucić pokrojone kurki. Kurki podsmażamy przez ok. 5 min, co jakiś czas mieszając. Należy pamiętać, że kurek nie powinno się smażyć zbyt długo, gdyż wtedy staną się one twarde i nasze danie się nie uda.

Jajka z kolei rozbijamy do miski, następnie je roztrzepujemy. Potem wlewamy na patelnię. Jajecznicę smażymy na bardzo małym ogniu mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką.

ZUPA GRZYBOWA Z ŁAZANKAMI LUB ZIEMNIAKAMI: NAJLEPSZY PRZEPIS NA ZUPĘ GRZYBOWĄ
Zupę grzybową najlepiej przyrządzić z borowików i podgrzybków. Koniecznie świeżych. Jedno ze sztandarowych dań kuchni polskiej warto wzbogacić o łazanki lub pokrojone ziemniaki. Doda to zupie wybornego smaku.
Do przygotowania zupy grzybowej potrzebne będzie:

  • 30-35 dag grzybów (najlepiej borowików lub prawdziwków)
  • 2 średnie cebule
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1 kawałek pora
  • 1 kawałek selera
  • 1 kostka rosołowa grzybowa
  • 2-3 łyżki masła
  • Kilka kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • Sól
  • Pieprz
  • Natka pietruszki
  • Kilka łyżek śmietany (12 proc.) do zup i sosów
  • 3 średnie ziemn
    iaki lub makaron łazanki (opcjonalnie)

Bulion gotujemy w dużym garnku z 2-2,5 l wody, marchewek, pietruszki, pora i selera. Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe oraz kostkę rosołową grzybową.

Grzyby oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na kawałki. Wrzucamy do gotowego wywaru i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości (przez min. 30-40 minut).

Cebule obieramy i drobno kroimy, następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Cebuli nie smażymy. Należy ją zeszklić na maśle. Gotową cebulę dorzucamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. Siekamy natkę pietruszki i dorzucamy ją do zupy.

Zupa grzybowa dobrze smakuje z łazankami lub pokrojonymi ziemniakami.
Makaron łazanki gotujemy osobno, al dente. Łazanki nakłada się na talerz zalewając zupą.
Z kolei ziemniaki należy obrać, pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka gotując kilka minut.
Zupę grzybową powinno się zabielić – najlepiej śmietaną 12 proc. Do zup i sosów.

MAKARON Z KURKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI: NAJLEPSZY PRZEPIS NA MAKARON Z KURKAMI
Do przygotowania potrzebne będzie:

  • 400 g makaronu (penne, tagliatelle)
  • 0,5 kg kurek
  • 1 średnia cebula
  • Ok. 5 połówek suszonych pomidorów
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • Sól
  • Pieprz
  • Opcjonalnie: parmezan do posypania

Grzyby należy oczyścić i umyć. Większe pokroić na kawałki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy pokrojony w cienkie listki czosnek. Następnie dodajemy kurki, dusimy przez około 30 minut (grzyby powinny oddać zawartą w nich wodę). Kiedy grzyby zmiękną, dodajemy pokrojone w cienkie paski suszone pomidory, ocet balsamiczny i miód. A koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy z makaronem. Danie gotowe do spożycia od razu.

TARTA Z GRZYBAMI
Do przygotowania ciasta potrzebne będzie:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • Sól
  • Do przygotowania nadzienia potrzebne będzie:
  • 500 g grzybów
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 szklanka śmietany 18 proc.
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek startego żółtego sera
  • Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz

Składniki na ciasto zgniatamy w kulkę. Następnie zwijamy ją w folię i wkładamy do zamrażarki na pół godziny.
Przygotowujemy nadzienie: smażymy na maśle cebulę. Dodajemy grzyby i smażymy przez około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki.

KURCZAK Z PRAWDZIWKAMI
Do przygotowania potrzebne będzie:

  • ½ kurczaka (około ½ kg)
  • 1 kg świeżych prawdziwków lub podgrzybków
  • 1 ząbek czosnku
  • Sok z połówki cytryny
  • Masło
  • Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz
  • Dowolne przyprawy

Grzyby obieramy, czyścimy i myjemy. Następnie kroimy je w plastry.
Mięso kurczaka oddzielamy od kości i kroimy w niedużą kostkę. Mięso musi się zarumienić na 2 łyżkach rozgrzanego wcześniej na patelni masła. Następnie do podsmażonego mięsa dodajemy jeszcze 2 łyżki masła oraz pokrojone w plastry grzyby, rozgnieciony czosnek oraz dowolne przyprawy. Polewamy nieco wodą i dusimy jeszcze przez około 35 minut na średnim ogniu pod przykryciem.
Przed podaniem danie należy skropić odrobiną soku z połówki cytryny i posypać posiekaną natką pietruszki.
Podajemy na ciepło z ziemniakami i dowolną surówką.

POLĘDWICZKI Z SOSEM GRZYBOWYM: NAJLEPSZY PRZEPIS NA POLĘDWICZKI W GRZYBOWYM
Do przygotowania potrzebne będą:

  • 400 g polędwicy wieprzowej
  • 300 g grzybów (prawdziwków lub maślaków)
  • 1 duża cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • Ok. 1 łyżki mąki pszennej
  • Masło
  • Olej

Grzyby oczyścić i pokroić. Polędwicę kroimy w plastry, lekko rozbijamy i delikatnie obtaczamy w mące. Wrzucamy na rozgrzany olej, tak aby zrumieniła się z obu stron. Następnie zdejmujemy ją z patelni, na którą to z kolei wrzucamy łyżkę masła i posiekaną cebulę. Smażymy ją na złoty kolor i dodajemy pokrojone wcześniej grzyby. Smażymy tak przez około 15 minut, po czym wrzucamy na patelnię polędwicę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do momentu aż mięso będzie miękkie, a sos gęsty. W razie potrzeby do sosu można dolać trochę wody.
Polędwiczki podajemy z ziemniakami.

Co Ty wiesz o Jerzym Ziętku? Rozwiąż QUIZ DZ

Szkolna wyprawka 2017. Ile kosztuje? CENY BIEDRONKA, KAUFLAND, TESCO, CARREFOUR, AUCHAN

25 lat po pożarze lasów w Kuźni Raciborskiej. Zobacz niezwykły dokument multimedialny poświęcony tragedii z 1992 roku. Kliknij w przycisk PLAY. Zachęcamy, aby oglądać na monitorze komputera.

KLIKNIJ PONIŻEJ I POBIERZ
500 ZŁ NA DZIECKO WNIOSKI + FORMULARZE

KLIKNIJ W OBRAZ I ZOBACZ JAK PRAWIDŁOWO WYPEŁNIĆ WNIOSEK W PROGRAMIE RODZINA 500 PLUS