18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sos kurkowy pani Eli

Elżbieta Podolska
Kurek w tym roku dostatek, więc nic tylko brać się za nie.

Składniki:
50 dag kurek
łyżka masła
sól morska
pieprz młotkowany
15 dag chudego boczku
szklanka gęstej śmietany 30%

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić pokrojony boczek. Jak boczek się podpiecze, dodać posiekaną cebulę, zeszklić. Dorzucić kurki i jak będą miękkie, wlać śmietanę. Zredukować do 3/4 objętości.

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

Sos powinien mieć konsystencję kremu. Doprawić solą i świeżym pieprzem. Ostrożnie z solą, najpierw trzeba sprawdzić, jak słony jest boczek. Kiedy chcemy sos podać np. z makaronem tagiatelle, to powinien mieć nieco rzadszą konsystencję.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski