Składniki:
50 dag kurek
łyżka masła
sól morska
pieprz młotkowany
15 dag chudego boczku
szklanka gęstej śmietany 30%
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić pokrojony boczek. Jak boczek się podpiecze, dodać posiekaną cebulę, zeszklić. Dorzucić kurki i jak będą miękkie, wlać śmietanę. Zredukować do 3/4 objętości.
Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl
Sos powinien mieć konsystencję kremu. Doprawić solą i świeżym pieprzem. Ostrożnie z solą, najpierw trzeba sprawdzić, jak słony jest boczek. Kiedy chcemy sos podać np. z makaronem tagiatelle, to powinien mieć nieco rzadszą konsystencję.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?