ZOBACZ TEŻ: Nadziewane, kolorowe muszle
Serowe paluchy
Składniki:
- 10 dkg sera żółtego Gouda
- 10 dkg masła
- 10 dkg mąki
- 1-2 łyżki mleka
- jajko do posmarowania
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę z drobno utartym serem Gouda Mońki i posiekanym masłem, a następnie dodaj tyle mleka, żeby uzyskać "ścisłe" ciasto.
Dobrze wyrobione ciasto odstaw na pół godziny do lodówki, po czym rozwałkuj je na grubość 0,5 cm.
Placek pokrój w paski (wielkość ciasteczek dowolna), ułóż na natłuszczonej blasze.
Jajko roztrzep i posmaruj nim ciasteczka, a następnie posyp utartym serem. Przygotowane paluchy wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w 180°C na jasnobrązowy kolor.
Jeżeli bardzo ci się spieszy, własnoręcznie wyrobione ciasto możesz zastąpić gotowym ciastem francuskim. W celu urozmaicenia smaku paluchów serowych, przed posypaniem utartym serem, można posmarować ciasto masłem czosnkowym lub keczupem.
Paluchy najlepiej smakują gorące.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?