Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Smakowe oliwy ziołowe

Anastazja Bezduszna
123rf
Butelkę, w której będziemy przechowywać oliwę, starannie umyjmy i osuszmy. To ważne, by oliwa nie miała później tendencji do pryskania po podgrzaniu. Po jednym lub dwóch tygodniach oliwa i ocet powinny nabrać intensywnego smaku i zapachu dodatku. Najlepiej przechowywać je w ciemnym miejscu, by nie straciły koloru.

Z ROZMARYNEM

Składniki:

  • 250 ml oliwy,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • 1,5 łyżeczki ziaren pieprzu

Sposób przygotowania:
Do szklanej butelki wsypujemy umyty i osuszony świeży rozmaryn oraz pieprz. Zalewamy oliwą z oliwek. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce. Po miesiącu trzeba ją przecedzić.

Z BAZYLIĄ

Składniki:

  • kilka garści świeżych liści bazylii,
  • 250 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
Bazylię myjemy, osuszamy i drobno siekamy. W misce ucieramy bazylię wraz z oliwą. Przekładamy mieszankę do suchych słoików, na wierzch wlewamy łyżkę oliwy. Odstawiamy na tydzień.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski