Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Smaki Regionów: Upieczesz, ugotujesz, zjesz w weekend na MTP

Marta Danielewicz
Marta Danielewicz
Najsmaczniejsze targi już od soboty
Najsmaczniejsze targi już od soboty Waldemar Wylegalski
Najsmaczniejsze targi startują już w sobotę 23 września na Międzynarodowych Targach Poznańskich. Będzie zdrowo, pysznie i bezpłatnie.

Regionalne i tradycyjne potrawy, które na oczach uczestników przygotowywać będą mistrzowie kuchni - w tym Robert Makłowicz. Będzie też minipie-karnia, gdzie najmłodsi będą mogli własnoręcznie przygotować chleb, poznać ziarna, które wchodzą w skład wypieków. Oraz warsztaty owocowo-warzywne dla dzieci. To tylko przykłady licznych atrakcji przygotowali organizatorzy tegorocznej odsłony targów Smaki Regionów, które odbędą się w pawilonie 3A.

Targi rozpoczynają się w sobotę 22 września i potrwają aż do wtorku (26 września). Wstęp na wszystkie wydarzenia jest bezpłatny.

- Będzie to z pewnością spotkanie dla fanów zdrowej, naturalnej i certyfikowanej żywności. W Poznaniu swoją ofertę zaprezentują lokalni producenci z 16 polskich województw i 4 zagranicznych regionów, łącznie blisko 200 wystawców - zapowiada Przemysław Trawa, prezes Międzynarodowych Targów Poznańskich.

Stoisko z wielkopolskimi specjałami będzie największym, gdzie swoją ofertę zaprezentuje 38 producentów zrzeszonych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Imprezie towarzyszyć będzie Europejskie Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, które w Poznaniu odbędzie się po raz pierwszy. Gościć będziemy przedstawicieli z 14 krajów, zrzeszonych w Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.

- Bardzo zależało nam na tym, by właśnie Poznań był miejscem gdzie to forum się odbędzie. O organizację tego wydarzenia zabiegaliśmy dwa lata, więc jest to dla nas pewna forma nobilitacji - zapowiada Krzysztof Grabowski, wicemarszałek województwa Wielkopolskiego.

Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego nie tylko będzie promował w te dni regionalną, wielkopolską i polską kuchnię.

Odbędą się także pokazy tradycyjnej kuchni mołdawskiej a także pokaz kulinarny z wykorzystaniem jagnięciny podhalańskiej.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski