Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Słodkie Święta, czyli przepisy na bożonarodzeniowe ciasta i ciasteczka

Anastazja Bezduszna
Program "Zdrowe tłuszcze!"
Święta Bożego Narodzenia to czas wyjątkowych wypieków. W kuchni pachnie korzennymi przyprawami i czekoladą. Na choince wiszą kolorowe pierniczki, a na stole czeka na nas keks i makowiec.

Węgierski makowiec po polsku

Mak jest jednym z symboli Świąt. Bez niego nie obejdą się bożonarodzeniowe potrawy, takie jak kutia czy makowiec, którego w tym roku możemy przygotować w nowej odsłonie – po węgiersku. Sekret Beigli tkwi w nadzieniu. Aby je zrobić, do zagotowanego mleka dodaje się mak, rodzynki, cukier waniliowy i skórkę cytrynową, a po ostygnięciu wsypuje mąkę. Na wierzchu każdego placka równomiernie rozprowadza się makowe nadzienie, zostawiając centymetr odstępu od brzegów, a potem starannie zawija. Gotowy makowiec można polukrować lub posypać płatkami migdałów albo wiórkami kokosowymi. Do ciasta czasami dodaje się także migdały, orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczy.

Beigli – węgierski makowiec bożonarodzeniowy

Składniki:

  • mąka - 500 g
  • kostka do pieczenia - 250 g
  • jajka - 3 sztuki
  • białko jajka - 1 sztuka
  • cukier - 50 g
  • drożdże - 20 g
  • mleko - 200 ml
  • sól - 1 szczypta
  • zmielony mak - 600 g
  • cukier - 400 g
  • mleko - 600 ml
  • mąka - 100 g
  • skórka z 1 cytryny
  • rodzynki - 200 g

Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj łyżeczkę cukru i odstaw na 10 minut.
Do dużej miski wsyp mąkę i zagnieć ją z margaryną, aż powstanie krucha masa. Następnie dodaj dwa ubite jajka, drożdże, mleko, cukier i szczyptę soli. Wyrób ciasto. Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, podziel je na kulki (dwie lub cztery) i odłóż je na bok.
Przygotuj nadzienie. Zagotuj mleko i dodaj do niego mak, cukier, rodzynki, cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Nie przestawaj mieszać. Po ostygnięciu masy dodaj mąkę i wymieszaj. Posyp stolnicę odrobiną mąki i rozwałkuj każdą kulkę na prostokątny placek o grubości maksymalnie 5 mm. Na wierzchu rozprowadź równomiernie nadzienie, zostawiając jeden centymetr odstępu od brzegów. Posmaruj brzegi ubitym jajkiem.
Zwiń ciasto. Upewnij się, że brzegi są dobrze sklejone, żeby z ciasta nie wyciekło nadzienie. Umieść ciasto na blasze do pieczenia albo w posmarowanej tłuszczem formie. Roztrzep jedno jajko i posmaruj nim wierzch ciasta przy użyciu pędzelka. Wstaw do lodówki na 35 minut, a następnie piecz przez około 25-30 minut. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, żeby zapobiec kruszeniu się ciasta.

Korzenne smaki piernika

Korzenne aromaty w kuchni to znak, że nadchodzi Boże Narodzenie i wkrótce na stole pojawi się piernik. Przepisów na niego znajdziemy bez liku, ale niezawodna okaże się nawiązująca do tradycji receptura na ciasto piernikowe ze śliwkami i czekoladową polewą. Przygotowuje się go z popularnych i łatwo dostępnych składników, m.in. jajek, cukru, mleka, miodu i mąki pszennej. Najpierw rozpuszcza się w rondelku tłuszcz z miodem i cukrem, a całość odstawia do ostygnięcia. Jajka ubija się z mlekiem i miesza z rozpuszczoną margaryną. Do płynnych składników dodaje się przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Gwarancją intensywnego smaku i zapachu piernika będzie dodana do ciasta przyprawa korzenna oraz posiekane suszone śliwki. Na koniec piernik polewa się czekoladową masą, którą przygotowuje się z połączenia mleka, gorzkiej czekolady i kostki do pieczenia.

Piernik ze śliwkami i polewą

Składniki:

  • jajka - 2 sztuki
  • mleko - 250 ml
  • mąka - 300 g
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • masła czy margaryny - 120 g
  • cukier - 150 g
  • miód - 100 g
  • przyprawa do piernika - 1 łyżka
  • suszone śliwki - 100 g
  • gorzka czekolada 70% - 1 opakowanie
  • mleko - 125 ml
  • masło czy margaryna - 2 łyżki

Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do 175°C. Ubij jajka z mlekiem. Rozpuść masło czy margarynę, cukier i miód w rondelku i zostaw do ostygnięcia.Wymieszaj rozpuszczoną Kasię z jajkami i mlekiem.Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, pokrojone śliwki i przyprawę do piernika. Wymieszaj łyżką. Przygotuj formę o wymiarach 10x25 cm, smarując ścianki margaryną i obsypując je mąką. Wlej masę do formy. Przygotuj polewę: włóż wszystkie składniki do rondelka i podgrzewaj, aż się roztopią. Piecz przez 45-50 minut w temperaturze 175°C. Wylej polewę na ciasto.

Biszkoptowy przysmak z rodzynkami
Proste, pyszne ciasto biszkoptowe do przygotowania na Święta to popularny keks. Wyjątkowy smak zapewniają mu bakalie. Przed podaniem keks można udekorować lukrem, cukrem pudrem lub dodatkowo posypać siekanymi bakaliami:

Keks z bakaliami
Składniki:

  • mąka - 250 g
  • kostka do pieczenia - 250 g
  • jajko - 5 sztuk
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • cukier puder - 150 g
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • bakalie - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kasię utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodając po 1 żółtku. Z białek ubić pianę. Do masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i pianę z białek. Dodać bakalie, połączyć. Ciasto przełożyć do średniej formy keksowej, wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą. Piec około 1 godzinę. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i udekorować siekanymi bakaliami.

Więcej przepisów na słodkie wypieki świąteczne znajdziesz tu

Choinkowe ciasteczka

Święta nie odbędą się bez ciasteczek! Wspólne pieczenie i ubieranie choinki z dziećmi to bożonarodzeniowa tradycja. Na świąteczne drzewko najlepsze są korzenne pierniczki, udekorowane lukrem, polewą lub cukierkami. Ciasto na pierniczki jest bardzo proste w przygotowaniu. Wszystkie składniki miesza się mikserem, a ciasto zagniata, aż będzie twarde, i odkłada na godzinę do lodówki. Do ciasta najlepiej dodać cynamon, imbir oraz kardamon, dzięki czemu ciastka będą wspaniale pachnieć. Gdy pierniczki będą już gotowe, obowiązkowo muszą zyskać fantazyjne dekoracje, których tworzenie okaże się doskonałym sposobem na wspólne spędzenie czasu z naszymi milusińskimi!

Korzenne ciasteczka na choinkę

Składniki:

  • margaryna czy masło - 100 g
  • mąka - 1.75 szklanek
  • cukier puder - pół szklanki
  • miód - 100 gramów
  • żółtko - 2 sztuki
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • imbir i kardamon - pół łyżeczki
  • cukier puder - 1 szklanka
  • białko - 1 sztuka
  • barwniki spożywcze - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:
Do miski włóż miękką Kasię i pozostałe składniki ciasta. Wszystko wymieszaj mikserem. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i zagniataj aż będzie gładkie. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i odłóż na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj, na podsypanym mąką stole, na grubość 0,5 cm i wycinaj foremkami ciasteczka. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia dużej płaskiej blaszce, zrób patyczkiem dziurki i piecz 8-10 minut w 180 st.C Przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj z połową, lekko roztrzepanego, białka i utrzyj na bardzo gęstą, gładką masę. Lukier możesz zabarwić dodając do niego odrobinę barwnika spożywczego. Upieczone i przestudzone pierniczki polukruj za pomocą szprycy, pędzelka lub patyczka.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski