Morele i brzoskwinie pochodzą z Chin. Do Europy dotarły wraz z kupcami i wojskami Aleksandra Macedońskiego. Najpierw zachwyciły Greków, a potem zaczęli zajadać się nimi inni. Za odmianę brzoskwiń uważa się również nektarynki. Powstały one w wyniku krzyżówek, które były przeprowadzane w celu pozbycia się meszku na skórce, który nie wszystkim się podobał.
Brzoskwinie i morele są pełne witamin. Idealnie nadają się na kompot i dżem. Do zapraw trzeba użyć bardzo dojrzałych owoców, takich, które łatwo odchodzą od pestki.
Owoce zawierają żelazo, wapń i dużo potasu. Okazuje się jednak, że morele są aż czterokrotnie bogatszym niż brzoskwinie źródłem beta-karotenu, mają też trzy razy więcej witaminy B2. Wzmacniają kości i regenerują organizm wycieńczony wysiłkiem albo chorobą. To właśnie dlatego kompot morelowy wypity podczas jesiennego przeziębienia przynosi nam ulgę, a morele w syropie dodane do deseru dodadzą energii. Kanapka z brzoskwiniowym dżemem świeżo zrobionym w domowej kuchni to doskonałe śniadanie w letnie dni. Ale trzeba też pamiętać o tym, że 100 g moreli dostarcza około 50 kcal, czyli o 10 więcej niż ta sama ilość brzoskwiń. Moreli nie zaleca się więc cukrzykom.
Ale z kolei osoby, które mają problemy z nadciśnieniem i sercem powinny jeść je w dużych ilościach. Ci, którzy nie przepadają za świeżymi owocami, lubią zajadać się suszonymi morelami. Czy mają one jednak tak wiele witamin?
Joanna Jaczewska-Schuetz z Instytutu Żywności i Żywienia tłumaczy, że w trakcie suszenia dochodzi do dewaloryzacji wartości spożywczych. - Średnie straty witaminy C wynoszą aż 80 procent, witaminy B1 - 30 procent, a beta-karotenu - 20 procent - wylicza specjalistka i namawia do jedzenia świeżych owoców. Morele i brzoskwinie idealnie komponują się z mięsami. Smakują jako delikatny dodatek do schabu na zimno czy innych pieczonych mięs. Owocowy dodatek dobrze wpływa na trawienie.
Panie powinny pamiętać, że morele (bogate także w sole mineralne), warto wykorzystać jako naturalny kosmetyk. Wystarczy wymieszać rozgniecioną morelę z łyżką jogurtu naturalnego oraz odrobiną miodu i położyć na twarz. Taka maseczka na pewno poprawi kondycję skóry.
Sporządzanie kompotów nie jest zbyt skomplikowanym procesem a przetwory sporządzone w ten sposób stanowią doskonałe źródło witamin. Poniżej podane przykładowe proporcje dla litrowych słoików.
- Jabłka 900 g owoców i 125 g cukru
- Czereśnie 700 g owoców i 125 g cukru
- Wiśnie 700 g owoców i 150 g cukru
- Truskawki 700 g owoców i 125 g cukru
- Agrest 700 g owoców i 150 g cukru
- Porzeczki 720 g owoców i 150 g cukru
- Morele 900 g owoców i 150 g cukru
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?