Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Śledź w śmietanie

Mikołaj Magdziarek
Śledź w śmietanie
Śledź w śmietanie Mikołaj Magdziarek
Prezentujemy przepis konkursowy na danie z rybą, Jego autorem jest Mikołaj Magdziarek.

Składniki:

  • 2 płaty śledzia (matias)
  • 100 ml śmietany 18%
  • mała cebula
  • małe jabłko
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • ocet

Sposób wykonania
Cebulę oczyścić, umyć, pokroić w piórka i zmorzyć solą octem. Odstawić na 10 minut. Śmietanę doprawić solą cukrem i pieprzem, chłodzić. Rybę przepłukać pod bieżąca zimną wodą, osuszyć. Śledzie uformować na talerzu w okrąg.

Jabłko umyć, obrać i wydrążyć nasienie. Oczyszczone jabłko pokroić w zapałki i włożyć w śledziowy okrąg i polać śmietana. Z morzona cebulę przelać woda i odcedzić, ułożyć obok śledzi. Gotowego śledzia podawać z ziemniakami z wody lub pieczywem, według uznania. Sposób podania jak na zdjęciu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski