Składniki:
- 2 płaty śledzia (matias)
- 100 ml śmietany 18%
- mała cebula
- małe jabłko
- sól
- pieprz
- cukier
- ocet
Sposób wykonania
Cebulę oczyścić, umyć, pokroić w piórka i zmorzyć solą octem. Odstawić na 10 minut. Śmietanę doprawić solą cukrem i pieprzem, chłodzić. Rybę przepłukać pod bieżąca zimną wodą, osuszyć. Śledzie uformować na talerzu w okrąg.
Jabłko umyć, obrać i wydrążyć nasienie. Oczyszczone jabłko pokroić w zapałki i włożyć w śledziowy okrąg i polać śmietana. Z morzona cebulę przelać woda i odcedzić, ułożyć obok śledzi. Gotowego śledzia podawać z ziemniakami z wody lub pieczywem, według uznania. Sposób podania jak na zdjęciu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?