W skrócie
Zapiekanka pasterska to prawdopodobnie najlepsze comfort food (czyli jedzenie poprawiające nastrój), jakie powstało. Oryginalny przepis na angielską zapiekankę ziemniaczaną, zwaną shepherd’s pie, pochodzi z XVIII wieku. Było to proste chłopskie danie, które pozwalało na sprytne wykorzystanie resztek. Używa się do niego mięsa mielonego (najczęściej jagnięciny lub wołowiny) i ziemniaków puree. Zapieczone razem tworzą przepyszny oraz niezwykle pożywny posiłek, idealny po chłodnym i męczącym dniu.
Shepherd’s pie – zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Czas przygotowania: 50 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- pół kilo ziemniaków,
- 3 marchewki,
- 200 zielonego groszku mrożonego,
- dwie łodygi selera naciowego,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- pół szklanki przecieru pomidorowego,
- dwie łyżki masła,
- 4 łyżki mleka,
- 250 ml bulionu,
- tymianek,
- rozmaryn,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Jak przygotować zapiekankę z mięsem mielonym i ziemniakami?
- Na patelni podsmażyłam pokrojoną w plasterki marchewkę, seler naciowy, cebulę i czosnek.
- Po chwili dodałam mięso mielone oraz przyprawy.
- Kiedy mięso się podsmażyło, dodałam przecier oraz bulion i dusiłam ok. 10 minut.
- W tym czasie ugotowałam ziemniaki, odcedziłam je, dodałam mleko, masło, sól i ugniotłam na puree.
- Pod koniec duszenia mięsa dodałam groszek. Całość wymieszałam.
- W żaroodpornym naczyniu umieściłam mięso, a na nim warstwę puree. Wstawiłam bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni do czasu, gdy ziemniaki lekko zrumieniły się z wierzchu.
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?