Kwiecień jest miesiącem otwierającym sezon na szparagi. Zazwyczaj pojawiają się one pod koniec miesiąca, ale początek sezonu uzależniony jest od temperatury. Im wcześniej przychodzi ciepło, tym szybciej zbierane są szparagi. W 2017 roku dość wysoka temperatura w marcu sprzyjała temu, że od początku kwietnia u lokalnych dostawców i na ryneczkach można było kupić szparagi z polskich upraw. W tym roku hodowcom sprzyja niezbyt mroźna zima.
- Ziemia nie przemarzła. Można powiedzieć, że przewegetowaliśmy tę zimę. Takie warunki sprzyjają wcześniejszym terminom upraw - mówi Henryk Kąski, producent szparagów wielkopolskich spod Lwówka.
W Holandii i Niemczech od kilku lat szparagi są uprawiane przed sezonem w szklarniach, do których podłączane jest ogrzewanie.
- U nas w Wielkopolsce częściej korzystamy po prostu z wcześniejszych odmian szparaga - dodaje producent. Na swoich 40 hektarach planuje zacząć zbiory od połowy kwietnia. Mówi jednak, że kupować szparagi już można, ale najlepiej wybierać lokalnych producentów.
Zawsze na początku sezonu te warzywa są drogie. W tym roku pierwsze szparagi można kupić nawet za 15 złotych. Na ryneczkach za średniej wielkości pęczek białych szparagów zapłacimy 10-12 zł. Natomiast te eksportowane z Włoch czy innych ciepłych krajów kupić można już w supermarketach. Ich koszt będzie porównywalny do tych z rynku - około 10 zł za pęczek.
Szparagi występują w trzech odmianach - białej, zielonej i fioletowej. Białe są łagodne w smaku, ale przed ugotowaniem warto je też obrać. Natomiast zielone i fioletowe są bardziej wyraziste w smaku - mają orzechową nutę. Dojrzewają one ponad ziemią, przez co ich skórka jest delikatniejsza i nie wymaga usunięcia. Są najsmaczniejsze zaraz po zerwaniu, ponieważ z biegiem czasu tracą smak i aromat.
ZOBACZ TEŻ PRZEPISY NA SZPARAGI Przepisy na szparagi - wykwintne, a niezwykle proste w obróbce
Jak rozpoznać świeże szparagi? Łodygi szparaga nie powinny być suche i twarde. Nawet jak stoją w wodzie to i tak stare końcówki będą włókniste. Do tego pamiętajmy, że każdy, nawet biały szparag powinien mieć średnio około 15 cm. Warzywa krótsze niż 10 cm zazwyczaj są podciętymi szparagami - nieświeżymi. Główka szparaga powinna być zamknięta i nieposzarpana.
Zobacz też:
Sezon na szparagi w pełni. Jak przyrządzić pyszne babeczki ze szparagami? Zobacz:
źródło: Agencja TVN
POLECAMY:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?