Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Schab pod pierzynką

Beata Mielcarek
123rf
Prezentujemy przepis konkursowy na schab pod pierzynką. Jego autorem jest Beata Mielcarek.

Składniki:

  • 4 plastry schabu
  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka vegety
  • 200 gram pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • ser żółty
  • ketchup

Przygotowanie
Schab myjemy i lekko rozbijamy. Jajko roztrzepujemy i mieszamy z vegetą. Każdy płat mięsa obtaczamy najpierw w jajku, potem w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na lekko rumiano. Po usmażeniu, odsączamy schabowe z nadmiaru tłuszczu i układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Cebule kroimy w kosteczkę, pieczarki kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na maśle. Ser żółty ścieramy na tarce. Kolety smarujemy z jednej strony ketchupem. Usmażone pieczarki z cebulką układamy na
kotletach, posypujemy żółtym serem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy przez 10 minut, w 180-200 stopniach. Po upieczeniu schab pod pierzynką można podawać.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski