Składniki (na 4 osoby)
- 1, 25 kg schabu z kością
- 5 dag tłuszczu
- 10 dag cebuli
- majeranek
- kminek
- sól
Przygotowanie
Najpierw przygotowuję mięso: czyszczę, odcinam kości, starannie płuczę, osuszam ręcznikiem papierowym i oprószam solą. Następnie w małej brytfannie rozgrzewam tłuszcz i układam w niej przygotowany schab, polewam tłuszczem, posypuję kminkiem i wstawiam do średnio nagrzanego piekarnika. Piekę około godziny. W czasie pieczenia polewam dokładnie całą powierzchnię mięsa sosem, który wytworzył się podczas pieczenia schabu, w miarę potrzeby sos podlewam wodą (gdy wyparuje). Obraną i opłukaną cebulę kroję w krążki. W połowie pieczenia cebulę dodaję do sosu, mięso posypuję majerankiem i piekę do miękkości, rumieniąc cebulę. Miękkie mięso kroję w poprzek włókien na kawałki 1 - 1,5 cm grubości. Układam w całość na długim ogrzanym półmisku, cebulę kładę wzdłuż mięsa i całość oblewam sosem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?