Składniki:
2
- 00 g ulubionych salat (na przykład: lodowa, strzępiasta, rukola)
- 2 ugotowane jajka
- puszka tuńczyka w zalewie
- kilka czarnych oliwek
- 1 pomarańcza
Składniki na dressing:
mały majonez
2 sztuki anchois z puszki
3 łyżki startego parmezanu
1 ząbek czosnku
100 ml przegotowanej wody
sól, biały pieprz
Wszystkie składniki na dresing blendujemy, doprawiamy solą i białym pieprzem. Sałaty myjemy, suszymy i mieszamy z przygotowanym dresingiem, układamy w naczyniu, posypujemy kawałkami tuńczyka z puszki. Układamy dookoła pokrojone jajka w ćwiartki i oliwki. Pomarańczę obieramy tak jak jabłko dookoła osi, starając się żeby nie zerwać skórki (zrobimy z niej dekorację). Następnie usuwamy białą część i wycinamy filety z pomarańczy, które dodajemy do sałatki. Skórkę bardzo ciasno zwijamy w rulonik i z jednej strony zaczyna nam się robić kształt różyczki, tak zwiniętą różyczką dekorujemy naszą sałatkę.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Oddano hołd ofiarom Zbrodni Katyńskiej. Złożono wieniec na grobie Kazimierza Sabbata
- Szef MSZ: Albo Rosja zostanie pokonana, albo będzie stała u naszych granic
- Lecisz do Londynu? Uważaj. Na słynnym lotnisku rozpoczynają się strajki
- Niedziela była wspaniała. A jaki będzie poniedziałek? Sprawdź prognozę pogody