Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sałatka z paluszkami surimi

Mikołaj Magdziarek
Mikołaj Magdziarek

Składniki:

  • sałata lodowa
  • ogórek zielony
  • 2 pomidory
  • 100 gramów paluszków surimi
  • świeża żółta papryka
  • prażona cebula
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka ketchupu
  • łyżeczka papryki w proszku
  • sól
  • ocet winny

Sposób wykonania:
Sałatę lodową rozdrabniamy w drobne kwadraty (około 1x1 cm), ogórka kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie w plasterki. Pomidora rozdrabniamy w drobną kostkę, a paprykę w małe paseczki. Paluszki surimi kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy razem delikatnie skrapiając octem winnym, następnie polewamy sałatkę sosem. Wierzch posypujemy prażoną cebulką.

Sos:
Majonez, jogurt naturalny, ketchup, szczyptę soli i sproszkowaną paprykę dokładnie razem mieszamy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski