Składniki:
- kilka liści jarmużu,
- 1 marchewka pomarańczowa,
- 1 marchewka fioletowej odmiany,
- kilka brukselek,
- kawałek korzenia topinamburu,
- 2-3 łyżki prażonych pestek ze słonecznika,
- kilka listków natki pietruszki,
- szczypta cukru, szczypta soli
Sos:
- 2 łyżki musztardy francuskiej,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 10 łyżek oliwy,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- szczypta pieprzu,
- tabasco czosnkowe
Sposób przygotowania:
Musztardę i miód mieszamy z sokiem z cytryny i sosem sojowym. Dolewamy olej. Mieszamy, aż sos uzyska gęstą kremową konsystencję. Doprawiamy do smaku mielonym czarnym pieprzem i kilkoma kroplami tabasco. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Liście jarmużu rwiemy na mniejsze kawałki. Brukselkę rozdzielamy na pojedyncze listki. Blanszujemy jarmuż i brukselkę w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Studzimy warzywa. Marchewki i topinambur obieramy. Przy pomocy obieraczki marchewki ścinamy na długie paski. Topinambur kroimy w cienkie płatki. Marchew i topinambur wrzucamy na kilka minut do wody z lodem, by były chrupiące. Odcedzamy, osuszamy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Sałatkę polewamy sosem i obsypujemy obficie pestkami słonecznika i posiekaną natką pietruszki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?