Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sałatka z jarmużu z sosem musztardowo-miodowym

Anastazja Bezduszna
Przepis przygotował Robert Muzyczka, Szef Kuchni - Dwór Korona Karkonoszy.
Przepis przygotował Robert Muzyczka, Szef Kuchni - Dwór Korona Karkonoszy. Robert Muzyczka
Przestawmy się na zdrowe jedzenie, a nie tymczasowe katowanie organizmu, który nie lubi zmian. Początkowo z pewnością nie będzie to łatwe, ale naprawdę warto. Organizm odpłaci nam za to z nawiązką, zyskamy nie tylko figurę, ale i zdrowie.

Składniki:

  • 6-7 liści jarmużu,
  • 1 żółty melon,
  • 100 g czerwonych winogron,
  • 100 g sera żółtego,
  • 100 g pestek dyni,
  • pieprz świeżo i grubo zmielony do smaku

Sos:

  • 3 łyżki musztardy,
  • 3 łyżki miodu,
  • sok z połówki
  • cytryny,
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Liście jarmużu dokładnie myjemy, wycinamy i odrzucamy twarde części, a resztę najlepiej poszarpać.
Melona obieramy, kroimy w cząstki. Winogrona przecinamy na pół, a ser kroimy w kostkę.
Dodajemy uprażone na suchej patelni pestki dyni.
Wszystkie składniki do sosu dokładnie mieszamy. Przygotowany sos musztardowo-miodowy dodajemy do sałatki i mieszamy. Gotową sałatkę oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski