- Taką tradycyjną sałatkę podaje się z serem typu bałkańskiego, zwanym jeszcze solankowym. Może nim być popularny w Polsce grecki ser Feta - podpowiada Jarosław Wołyński, szef kuchni restauracji Pod Niebieniem.
Składniki:
- 1/2 średniego arbuza,
- 200 g sera feta,
- prażony słonecznik i pestki dyni
Sos:
- pęczek mięty,
- 2 łyżki miodu
- sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
Mocno schłodzonego arbuza kroimy w średnią kostkę i układamy na talerzach. Kruszymy na wierzch ser feta. Wszystko posypujemy nasionami. W osobnym naczyniu mieszamy posiekaną miętę z miodem i sokiem z cytryny. Polewamy gotowym sosem sałatkę. Podajemy od razu po zrobieniu, by była zimna.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?