Składniki:
ogórki
pomidory
cebula
przyprawy do smaku
Zalewa: na 1 słoik trzeba ok. szklanki zalewy:
3/4 wody i 1/4 octu 10-procentowego, 1 dkg soli na litr zalewy
Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl
Przygotowanie:
Dość duże ogórki, ale jeszcze o małych ziarnach, obrać i pokroić jak na mizerię. Małe jędrne pomidory pokroić na ćwiartki. Na dno słoika wrzucić po 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego, 1 listek laurowy, kilka ziarenek gorczycy. Na przyprawach układać warstwami pomidory i ogórki, przekładając plastrami cebuli, ściśle wypełniając słoik. Całość zalać zalewą octową. Zamknąć słoiki i pasteryzować w temp. 80-85oC 25 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?