Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sałatka ogórkowo-pomidorowa na zimę

Elżbieta Podolska
Sałatka za świeżych pomidorów i ogórków będzie cieszyć w zimowe wieczory. Zwłaszcza, jeśli zamknięmy je w słoiku.

Składniki:
ogórki
pomidory
cebula
przyprawy do smaku

Zalewa: na 1 słoik trzeba ok. szklanki zalewy:
3/4 wody i 1/4 octu 10-procentowego, 1 dkg soli na litr zalewy

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

Przygotowanie:
Dość duże ogórki, ale jeszcze o małych ziarnach, obrać i pokroić jak na mizerię. Małe jędrne pomidory pokroić na ćwiartki. Na dno słoika wrzucić po 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego, 1 listek laurowy, kilka ziarenek gorczycy. Na przyprawach układać warstwami pomidory i ogórki, przekładając plastrami cebuli, ściśle wypełniając słoik. Całość zalać zalewą octową. Zamknąć słoiki i pasteryzować w temp. 80-85oC 25 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski