Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ryba po grecku - jak ją zrobić? [PRZEPIS]

ELKA
Ryba po grecku - jak ją zrobić? [PRZEPIS]
Ryba po grecku - jak ją zrobić? [PRZEPIS] Grzegorz Dembiński
Pyszne i wcale nie greckie, a polskie w każdym calu. Ryba po grecku - jak ją zrobić? Zobacz przepis!

Ryba po grecku - jak ją zrobić? [PRZEPIS]

Składniki:
1 kg filetów z ryby morskiej
3 marchewki
2 pietruszki
1 nieduży seler
1 cebula
100 g mąki
4 łyżki oleju
2 łyżki pasty pomidorowej
sok z połowy cytryny
sól,
pieprz,
bazylia,
oregano

TUTAJ znajdziesz więcej potraw wigilijnych

Przygotowanie:
Rybę opłukać, posolić i obtoczyć w mące, dokładnie przyciskając. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Włoszczyznę obrać, zetrzeć na trace warzywnej, cebulę drobno posiekać. Dusić do miękkości (przez ok. 30 minut) na niewielkiej ilości oleju na małym ogniu pod przykryciem wraz z ziołami i przyprawami.

Pod koniec duszenia dodać pastę pomidorową oraz sok z cytryny. Nieco przestudzonymi warzywami obłożyć usmażone filety rybne. Wstawić do lodówki i podawać po kilku godzinach ozdobione plasterkami cytryny i świeżymi ziołami.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski