Przepis na rury poznańskie owiany jest tajemnicą. Chociaż składniki są powszechnie znane, ich proporcji nie można odszukać w sieci. Wiadomo, że kruche ciasto wyrabiane jest z mąki wody, cukru z dodatkiem miodu spadziowego. Nie dodaje się do niego mleka czy jajek. Wypieka się go w postaci dużych kwadratów - o boku około 15 cm z ząbkowanymi brzegami. Rury mają wygięty kształt i przypominają bardziej dachówkę niż rurę. Dlaczego?
Czytaj też: Kto zmarł w 2022 roku? Odeszli znani aktorzy, muzycy, artyści, sportowcy politycy
Na początku to były ciastka bardziej podobne do rur, ale wypiekać je było trudniej, do tego ciasto cały czas się kruszyło. Dlatego zmieniono tą formę na pół rury czy też lekko wygiętą dachówkę. Obydwa te kształty powiązane są z miejską legendą. Mówi się, że podczas procesji Bożego Ciała tak głośno grała orkiestra, że z jednego z budynków zaczęły spadać dachówki. Pod domem było dużo ludzi, ale nikt nie został rany. Siostry zakonne postanowiły upamiętnić to niezwykłe wydarzenie i zaczęły w okolicach święta Bożego Ciała wypiekać ciasta podobne do trąb, które w orkiestrze grały tak hucznie.
Obecnie rury, trąby czy dachówki kupić można też z okazji innych katolickich świąt, takie jak Wszystkich Świętych czy Zielone Świątki. Sprzedawane są za zwyczaj przed cmentarzami i w okolicach Starego Rynku.
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?