Chociaż na wiele lat zapomniano o tej roślinie, to dziś znów zagościła w domowej kuchni, a jej walory doceniają nawet zawodowi kucharze. Najpopularniejsze w wykorzystaniu są liście czosnku niedźwiedziego, których można używać na surowo do kanapek, sałatek i zup – wówczas nie tracą swoich dobroczynnych właściwości. Wszystkim, chcącym sprawdzić jego niepowtarzalny aromat i smak, polecamy zupę z czosnkiem niedźwiedzim i kremowym serkiem topionym.
Składniki:
- 200 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
- 1 l bulionu
- 200 g kremowego serka topionego
- 3 ziemniaki
- sól i pieprz do smaku
- wędzony łosoś i śmietanka do dekoracji
Sposób przygotowania:
Gotujemy bulion warzywny i dodajemy ziemniaki. Zagotowujemy zupę i zdejmujemy z palnika. Dodajemy serek topiony i pokrojone liście czosnku niedźwiedziego. Serki dokładnie rozpuszczamy w zupie. Następnie wszystko miksujemy w blenderze na gładki krem. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dekorujemy wędzonym łososiem i śmietanką.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?