Rolada biszkoptowa z truskawkami i mascarpone
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka (rozmiar M)
- 5 łyżek mąki typ 450
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 budyń truskawkowy (60 g)
Przełożenie:
- 250 g serka mascarpone
- 500 g śmietany 30%
- 2 śmietan-fixy
- 5 łyżek cukru pudru
- 500 g świeżych truskawek
- płatki czekoladowe
Przygotowanie:
Biszkopt:
Jajka utrzeć na puszystą biała masę z cukrem. W osobnej misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać budyń i wymieszać. Stopniowo wsypywać suche składniki do masy jajecznej i delikatnie mieszać łyżką drewnianą. Piekarnik rozgrzać do 185 stopni.
Blachę (od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto na płasko. Piec około 8-10 minut. Wyjąć z piekarnika na czystą ściereczkę, papierem do góry. Papier zdjąć i biszkopt razem ze ściereczką zwinąć w rulon. Pozostawić do ostygnięcia.
Przełożenie:
Do miski przełożyć serek mascarpone, dodać 2 łyżki cukru pudru i ekstrakt waniliowy i wymieszać mikserem. W miseczce wymieszać śmietan-fixy z cukrem.
Śmietanę przelać do wysokiej miski i wstępnie ubić. Dodać mieszankę suchych składników i ubić na sztywno. Śmietanę stopniowo dodawać do serka i delikatnie ale dobrze wymieszać. Biszkopt rozwinąć i rozsmarować 2/3 kremu.
Truskawki umyć, osuszyć i oczyścić z szypułek (3 odłożyć do dekoracji). Każdą przekroić na pół. Ułożyć truskawki Ponownie zwinąć biszkopt. Resztą kremu udekorować wierzch rolady. Posypać płatkami czekoladowymi. Truskawki pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu.
Odłożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?