Składniki:
- 50 g fileta z łososia bez skóry
- 20 ml śmietany
- 1 jabłko sok z cytryny do smaku
- sól
- pieprz
- 50 ml soku ze świeżo wyciśniętych pomarańczy
- sambal (to ostra pasta na bazie chili i innych przypraw wykorzystywana jako sos lub przyprawa do dań w całej Indonezji. Do kupienia w marketach i delikatesach)
- koperek
- 30 ml jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Filet z łososia przyprawić solą, grubo mielonym pieprzem oraz sambalem, posypać koperkiem.
Przyprawioną rybę polać sokiem z pomarańczy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Filet odstawić do wystudzenia.
Do ubitej śmietany dodać drobno pokrojone jabłko oraz sok z cytryny.
Filet z łososia włożyć do ringu (obręcz, dzięki której nadajemy potrawom kształt), zostawiając miejsce na 1,5 cm od góry.
Wierzch fileta w ringu posmarować ubitą śmietaną z jabłkiem.
Całość udekorować koperkiem.
Podajemy z sosem.
Przygotowanie sosu: drobno posiekany koperek wymieszać z jogurtem naturalnym, przyprawić do smaku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Oddano hołd ofiarom Zbrodni Katyńskiej. Złożono wieniec na grobie Kazimierza Sabbata
- Szef MSZ: Albo Rosja zostanie pokonana, albo będzie stała u naszych granic
- Lecisz do Londynu? Uważaj. Na słynnym lotnisku rozpoczynają się strajki
- Niedziela była wspaniała. A jaki będzie poniedziałek? Sprawdź prognozę pogody