Składniki (dla 1 osoby):
- 50 g fileta z łososia bez skóry
- 20 ml śmietany
- 1 jabłka sok z cytryny do smaku
- sól, pieprz
- 50 ml soku ze świeżo wyciśniętych pomarańczy
- sambal (to ostra pasta na bazie chili i innych przypraw wykorzystywana jako sos lub przyprawa do dań w całej Indonezji. Do kupienia w marketach i delikatesach)
- koperek
- 30 ml jogurtu naturalnego
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Przygotowanie:
Filet z łososia przyprawić solą, grubo mielonym pieprzem oraz sambalem, posypać koperkiem. Przyprawioną rybę polać sokiem z pomarańczy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Filet odstawić do wystudzenia. Do ubitej śmietany dodać drobno pokrojone jabłko oraz sok z cytryny. Filet z łososia włożyć do ringu (obręcz, dzięki której nadajemy potrawom kształt), zostawiając miejsce na 1,5 cm od góry. Wierzch fileta w ringu posmarować ubitą śmietaną z jabłkiem. Całość udekorować koperkiem. Podajemy z sosem. Przygotowanie sosu: drobno posiekany koperek wymieszać z jogurtem naturalnym, przyprawić do smaku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?