Składniki:
kasza jaglana (jeden woreczek) ,
całe orzechy laskowe i migdały,
0,5 kostki masła,
2 łyżki czubate miodu,
5 dag migdałów,
2 paczki wiórków kokosowych.
Sposób przygotowania:
Kaszę płuczemy pod wrzącą wodą, a następnie wsypujemy do garnka.
Do kaszy dolewamy mleko z odrobiną cukru waniliowego i gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie mleko. Pamiętajmy, że jeśli kasza będzie rzadka, kulki nie udadzą się.
Gdy kasza pęcznieje, w międzyczasie na patelni podsmażamy wiórki kokosowe na maśle do momentu, gdy nabiorą pomarańczowego koloru.
Miód ucieramy z masłem, dodajemy gorącą kaszę oraz ciepłe wiórki migdałowe i kokosowe. Jeszcze ciepłą masę nabieramy łyżką i formujemy kulki trochę mniejsze niż orzechy włoskie, w których umieszczamy cały migdał lub orzech laskowy. Obtaczamy wyrobione kulki w suchych wiórkach kokosowych i odkładamy na talerz. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki aby kulki były twardsze.
Gotowe rafaello można podawać jako dodatek do kawy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?