Rabarbar ma właściwości antynowotworowe, ale zawiera też kwas szczawiowy.
To oznacza, że jedzony w nadmiarze osłabia kości i zęby. Dlatego dietetycy radzą z umiarem spożywać świeży rabarbar, który lubiany jest przede wszystkim przez osoby będące na diecie. Zawarte w rabarbarze kwasy cytrynowe i jabłkowy mają właściwości odkażające i oczyszczające. Są więc polecane podczas tak zwanego odtruwania organizmu. Wiele pań właśnie i często podczas urlopu decyduje się na takie oczyszczanie. W czasie kilku dni stracić można w ten sposób nawet 5 kg.
Składniki:
500 g rabarbaru,
cukier,
woda przegotowana - wystudzona,
słoiki 400 ml
Sposób przygotowania: Rabarbar myjemy i kroimy w jednocentymetrowe kawałki. Napełniamy słoiki do 3/4 wysokości rabarbarem. Do każdego słoika dodajemy po 3 łyżki cukru i dopełniamy wodą. Zakręcamy i pasteryzujemy, od chwili zagotowania, 15 minut. Słoiki schładzamy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!