MKTG SR - pasek na kartach artykułów

PYRLANDIA GÓRĄ: Zupa-krem ze szparagów

Waldemar Kurowski
Sezon szparagowy zaczął się już na dobre, czas więc by rozkoszować się ich smakiem. Dzisiaj przepis dla tych, którzy mają trochę więcej czasu i cierpliwości. Warto jednak spróbować, bo uczta dla podniebienia jest niepowtarzalna. Jednym z wielu przepisów jest zupa - krem ze szparagów.

Przygotowuję ją następująco. Szparagi starannie oczyszczam i płuczę, odcinam główki i gotuję je w niewielkiej ilości rosołu z dodatkiem soli i cukru, a pozostałą część w 150 ml wody z dodatkiem mleka. Przyrządzam jasnozłotą zasmażkę i nieco ostudzam. Do odmierzonej części rosołu dodaję zasmażkę oraz przetarte szparagi i raz zagotowuję. Po zagotowaniu dodaję do zupy śmietanę i zaciągam żółtkiem, doprawiam solą do smaku. Krem podaję w filiżankach z groszkiem ptysiowym, dodając do każdej porcji po kilka główek szparagów.

Zapewne wiele osób nie wie co to jest groszek ptysiowy i jak go się przygotowuje. Podaję zatem przepis: gotuję wodę z masłem i solą. Na wrzątek wsypuję mąkę, odstawiam i rozbijam grudki (ucieram wolno podgrzewając, aż ciasto stanie się gęste i przejrzyste i wówczas zestawiam z ognia). Do gorącego ciasta dokładam partiami jajka i dobrze wyrabiam. Następnie blachę cukierniczą smaruję bardzo cienko tłuszczem i wyciskam na nią szprycą równy mały groszek. Piekę w bardzo rozgrzanym piekarniku na złoty kolor.

Składniki (na 4 osoby)

Zupa - krem ze szparagów

  • pół szklanki mleka
  • litr rosołu
  • 60 dag szparagów
  • 1,5 dag masła
  • 1,5 dag mąki pszennej
  • pół szklanki śmietanki
  • 1 żółtko
  • sól

Groszek ptysiowy

  • pół szklanki wody
  • 3 dag masła
  • 6 dag mąki pszennej
  • 2 jajka (małe)
  • sól

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski