Przygotowuję ją następująco. Szparagi starannie oczyszczam i płuczę, odcinam główki i gotuję je w niewielkiej ilości rosołu z dodatkiem soli i cukru, a pozostałą część w 150 ml wody z dodatkiem mleka. Przyrządzam jasnozłotą zasmażkę i nieco ostudzam. Do odmierzonej części rosołu dodaję zasmażkę oraz przetarte szparagi i raz zagotowuję. Po zagotowaniu dodaję do zupy śmietanę i zaciągam żółtkiem, doprawiam solą do smaku. Krem podaję w filiżankach z groszkiem ptysiowym, dodając do każdej porcji po kilka główek szparagów.
Zapewne wiele osób nie wie co to jest groszek ptysiowy i jak go się przygotowuje. Podaję zatem przepis: gotuję wodę z masłem i solą. Na wrzątek wsypuję mąkę, odstawiam i rozbijam grudki (ucieram wolno podgrzewając, aż ciasto stanie się gęste i przejrzyste i wówczas zestawiam z ognia). Do gorącego ciasta dokładam partiami jajka i dobrze wyrabiam. Następnie blachę cukierniczą smaruję bardzo cienko tłuszczem i wyciskam na nią szprycą równy mały groszek. Piekę w bardzo rozgrzanym piekarniku na złoty kolor.
Składniki (na 4 osoby)
Zupa - krem ze szparagów
- pół szklanki mleka
- litr rosołu
- 60 dag szparagów
- 1,5 dag masła
- 1,5 dag mąki pszennej
- pół szklanki śmietanki
- 1 żółtko
- sól
Groszek ptysiowy
- pół szklanki wody
- 3 dag masła
- 6 dag mąki pszennej
- 2 jajka (małe)
- sól
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?