Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

PYRLANDIA GÓRĄ: Zrazy wieprzowe

Waldemar Kurowski
Z uwagi na to, że w obecnych czasach mięso wołowe, dla niektórych rodzin jest zbyt drogie, a tęsknią za zrazami, proponuję zrazy wieprzowe. Wiadomo, że prawdziwe zrazy są z mięsa wołowego, ale jak mówi przysłowie „na bezrybiu i rak ryba”.

Przygotowuję je w następujący sposób: umyte i oczyszczone mięso, kroję w cienkie płaty i dokładnie rozbijam tłuczkiem. Następnie na każdym plastrze układam paseczek boczku wędzonego, lekko solę i pieprzę, zawijam w ruloniki, obtaczam w bułce tartej i spinam szpileczkami do tego celu przeznaczonymi. Rozgrzewam na patelni olej, układam rolady, ponownie oprószam pieprzem i solą. Po obrumienieniu z każdej strony, przekładam do rondla, dodaję drobno poszatkowane pieczarki i duszę pod przykryciem, skrapiając od czasu do czasu wodą. Po 20 minutach dodaję drobno posiekaną cebulę, utarty seler i duszę do miękkości, w miarę potrzeby uzupełniając sos wodą. Na koniec przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Zrazy podaję z ziemniakami duszonymi i surówkami sezonowymi.

Składniki (na 4 osoby):

  • 50 dag chudego mięsa bez kości
  • 5 dag boczku wędzonego
  • 10 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 seler
  • 3 dag tartej bułki
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski