Przygotowuję je w następujący sposób: umyte i oczyszczone mięso, kroję w cienkie płaty i dokładnie rozbijam tłuczkiem. Następnie na każdym plastrze układam paseczek boczku wędzonego, lekko solę i pieprzę, zawijam w ruloniki, obtaczam w bułce tartej i spinam szpileczkami do tego celu przeznaczonymi. Rozgrzewam na patelni olej, układam rolady, ponownie oprószam pieprzem i solą. Po obrumienieniu z każdej strony, przekładam do rondla, dodaję drobno poszatkowane pieczarki i duszę pod przykryciem, skrapiając od czasu do czasu wodą. Po 20 minutach dodaję drobno posiekaną cebulę, utarty seler i duszę do miękkości, w miarę potrzeby uzupełniając sos wodą. Na koniec przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Zrazy podaję z ziemniakami duszonymi i surówkami sezonowymi.
Składniki (na 4 osoby):
- 50 dag chudego mięsa bez kości
- 5 dag boczku wędzonego
- 10 dag pieczarek
- 2 cebule
- 1 seler
- 3 dag tartej bułki
- olej słonecznikowy do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?