Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

PYRLANDIA GÓRĄ: Żołądki poznańskie

Waldemar Kurowski
Do Świąt Bożego Narodzenia już niedaleko, więc trzeba się trochę powstrzymać z gotowaniem wykwintnych obiadów, by lepiej smakowały nam rarytasy przygotowane właśnie na święta. Zatem dzisiaj polecam żołądki poznańskie, których, dawno nie gotowałem, więc domownicy zapewne się ucieszą i zjedzą z wielkim apetytem.

Żołądki z drobiu, (najlepiej z gęsi) starannie oczyszczam, płuczę i wrzucam do wrzącej osolonej wody. Warzywa obieram, myję, drobno kroję, dorzucam do żołądków i gotuję. Grzyby suszone myję, moczę i gotuję w małej ilości wody. Po ugotowaniu odcedzam i kroję w drobną kostkę. Do wywaru z grzybów dodaję trochę rosołu i podsmażoną cebulę, podprawiam śmietanką z mąką, dodaję pieprz i sól do smaku. Ziemniaki obieram, płuczę, kroję w kostkę i gotuję. Ugotowane żołądki również kroję w kostkę. Pokrojone ziemniaki i żołądki układam w brytfannie, zalewam sosem i kilka minut podduszam, następnie podaję na stół.

Składniki (na 4 osoby)

  • 75 dag żołądków drobiowych (gęsich)
  • 1 kg ziemniaków
  • 5 dag selery
  • 5 dag marchwi
  • 4 dag pietruszki
  • 4 dag cebuli
  • 2 dag grzybów suszonych
  • 8 dag śmietanki
  • 3 dag mąki pszennej
  • 5 dag tłuszczu
  • sól i pieprz do smaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski