Żołądki z drobiu, (najlepiej z gęsi) starannie oczyszczam, płuczę i wrzucam do wrzącej osolonej wody. Warzywa obieram, myję, drobno kroję, dorzucam do żołądków i gotuję. Grzyby suszone myję, moczę i gotuję w małej ilości wody. Po ugotowaniu odcedzam i kroję w drobną kostkę. Do wywaru z grzybów dodaję trochę rosołu i podsmażoną cebulę, podprawiam śmietanką z mąką, dodaję pieprz i sól do smaku. Ziemniaki obieram, płuczę, kroję w kostkę i gotuję. Ugotowane żołądki również kroję w kostkę. Pokrojone ziemniaki i żołądki układam w brytfannie, zalewam sosem i kilka minut podduszam, następnie podaję na stół.
Składniki (na 4 osoby)
- 75 dag żołądków drobiowych (gęsich)
- 1 kg ziemniaków
- 5 dag selery
- 5 dag marchwi
- 4 dag pietruszki
- 4 dag cebuli
- 2 dag grzybów suszonych
- 8 dag śmietanki
- 3 dag mąki pszennej
- 5 dag tłuszczu
- sól i pieprz do smaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?