MKTG SR - pasek na kartach artykułów

PYRLANDIA GÓRĄ: Schab pieczony ze śliwkami

Waldemar Kurowski
Schab pieczony ze śliwkami nie jest daniem najtańszym, ale bardzo smacznym. Idealny na niedzielny czy świateczny obiad.

Schab starannie płuczę, odcinam kość, wkładam do wrzącej wody i obgotowuję. Następnie wyjmuję, solę, wkładam do brytfanny i obkładam sparzonymi śliwkami bez pestek. Całość oblewam stopionym smalcem.

Piekę polewając od czasu do czasu sosem powstałym z pieczenia i skrapiam wodą, pozostałą z parzenia śliwek. Po upieczeniu schabu, sos i śliwki przecieram przez sito. Następnie schab oprószam mąką, zalewam sosem, dodaję miód, doprawiam do smaku i chwilę duszę.
Na koniec pozostaje już tylko podzielenie na porcje i polanie sosem. Schab podaję z ziemniakami lub kaszą gryczaną i surówką sezonową.

Składniki
(na 4 osoby)

  • 80 dag schabu z kością
  • 4 dag smalcu
  • 12 dag śliwek suszonych
  • 2 dag mąki
  • 2 dag miodu
  • sól i pieprz do smaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski