Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

PYRLANDIA GÓRĄ: Rumpuć na mięsie

Waldemar Kurowski
Paweł Miecznik
Dzisiaj na obiad postanowiłem ugotować rumpuć na mięsie, czyli zupę jarzynową.

Z samego rana poszedłem na Rynek Jeżycki i kupiłem świeże warzywa: marchew, pietruszkę, seler, por, słodką kapustę, fasolkę szparagową i ziemniaki (można dodać również inne jarzyny wg upodobań). Wracając z rynku, w zaprzyjaźnionym sklepie mięsnym kupiłem piękne żeberka wieprzowe. Zaraz po przyjściu do domu zabrałem się do gotowania, by mieć wolne popołudnie.

Żeberka dokładnie umyłem, wyporcjowałem, zalałem zimną wodą i powoli gotowałem pod przykryciem. Kiedy mięso się gotowało, umyte warzywa obrałem, opłukałem i rozdrobniłem. Fasolkę obrałem z włókien i pokroiłem na małe, skośne kawałki. Całość dodałem do gotujących się żeberek, z wyjątkiem słodkiej kapusty, którą obraną z nadpsutych liści i opłukaną, drobno poszatkowaną, dodałem gdy jarzyny były na dogotowaniu. Na koniec, solą przyprawiłem zupę do smaku i połączyłem z zasmażką. Rumpuć podaję z pieczywem i traktuję go jako obiad jednodaniowy.

Gdy jednak rodzinka czuje się głodna, szybciutko smażę im jeszcze naleśniki np. z jabłkiem, które nie zabierają dużo czasu i są łatwe w przygotowaniu.

Składniki - rumpuć (na 4 osoby)

  • 50 dag żeberek wieprzowych
  • 2 marchwie
  • duża pietruszka (korzeń)
  • mały seler
  • por
  • mała główka słodkiej kapusty (lub pół główki większej)
  • 30 dag fasolki szparagowej
  • 50 dag ziemniaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski