MKTG SR - pasek na kartach artykułów

PYRLANDIA GÓRĄ: Pomidory nadziewane mięsem

Waldemar Kurowski
Paweł Miecznik
Nadziewane pomidory to dobry i szybki sposób na smaczny obiad.

Sposób przygotowania:
Najpierw przyrządzam surową mieloną masę mięsną. Czerstwą bułkę moczę, odciskam, mięso płuczę, usuwam błony, nadmiar tłuszczu i mielę w maszynce razem z odciśniętą bułką (gospodynie nie mające czasu, mogą wykorzystać gotowe mięso mielone). Dodaję drobno pokrojoną i lekko zrumienioną na tłuszczu cebulę, do smaku sól i pieprz, dokładnie wyrabiam masę i dzielę na porcje. Następnie przygotowuję pomidory. Wybieram pomidory jędrne, jednakowej wielkości, aby na półmisku estetycznie wyglądały, płuczę je, wierzchy na płask nacinam tak, żeby nadcięty kawałek trzymał się pomidora i łyżeczką wydrążam nasiona. Każdy pomidor odwracam nad miską, aby spłynął sok i nasiona (wydrążyny wykorzystuję do zupy). Pomidory wypełniam dość kopiasto przygotowanym wcześniej nadzieniem, przykrywam nadciętym wierzchem i układam na półmisku żaroodpornym. Do śmietany dodaję sól do smaku i drobno posiekany koperek zielony. Każdy pomidor polewam tym sosem i skrapiam masłem. Pomidory wstawiam do bardzo gorącego piekarnika i zapiekam. Gdy zmiękną, podaję do stołu na tym samym półmisku, na którym się zapiekały.

Składniki (na 4 osoby):

  • 30 dag mięsa wieprzowego
  • czerstwa bułka
  • 2 dag tłuszczu
  • cebula
  • 1,2 kg jędrnych pomidorów
  • 20 dag gęstej śmietany
  • 2 dag masła
  • pieprz, sól
  • koperek

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski