Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

PYRLANDIA GÓRĄ: Pieczarki zapiekane

Waldemar Kurowski
archiwum
Sezon grzybowy zdecydowanie się już skończył, ale na szczęście pozostały nam dyżurne pieczarki, z których można przygotować przepyszne dania. Trzeba tylko trochę inwencji twórczej. Proponuję zatem coś współczesnego, czyli pieczarki zapiekane z cielęciną.

Pieczarki czyszczę, myję, osuszam, szatkuję, wrzucam do rondla z dobrze rozgrzanym masłem, dodaję umytą, drobno posiekaną cebulę i duszę przez pół godziny. Pod koniec oprószam mąką, dodaję śmietanę i zagotowuję. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Gorące pieczarki mieszam z surowym jajem. Żaroodporne naczynie smaruję masłem, układam w nim drobno pokrojoną pieczeń cielęcą, nakładam pieczarki, posypuję tartym serem, wkładam do nagrzanego piekarnika i zapiekam (około 10 minut). Przed podaniem posypuję drobno posiekaną zieloną pietruszką.

Składniki (na 4 osoby):

  • 50 dag pieczarek
  • 10 dag masła
  • 2 cebule
  • pół szklanki śmietanki
  • 3 dag mąki pszennej
  • jajo
  • 15 dag pieczeni cielęce
  • 10 dag ostrego żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku
  • zielona pietruszka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski