Pieczarki czyszczę, myję, osuszam, szatkuję, wrzucam do rondla z dobrze rozgrzanym masłem, dodaję umytą, drobno posiekaną cebulę i duszę przez pół godziny. Pod koniec oprószam mąką, dodaję śmietanę i zagotowuję. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Gorące pieczarki mieszam z surowym jajem. Żaroodporne naczynie smaruję masłem, układam w nim drobno pokrojoną pieczeń cielęcą, nakładam pieczarki, posypuję tartym serem, wkładam do nagrzanego piekarnika i zapiekam (około 10 minut). Przed podaniem posypuję drobno posiekaną zieloną pietruszką.
Składniki (na 4 osoby):
- 50 dag pieczarek
- 10 dag masła
- 2 cebule
- pół szklanki śmietanki
- 3 dag mąki pszennej
- jajo
- 15 dag pieczeni cielęce
- 10 dag ostrego żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
- zielona pietruszka
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?