Grzyby myję, moczę, kroję w paseczki. Ziemniaki obieram, płuczę, kroję w kostkę wraz z kapustą, zalewam częścią rosołu, dodaję grzyby i gotuję. Boczek kroję w kostkę, częściowo stapiam. Włoszczyznę czyszczę, płuczę, kroję w paseczki, podsmażam razem z boczkiem, zalewam pozostałym rosołem i gotuję. Następnie łączę z ziemniakami i śmietanką oraz przyprawami, chwilę gotuję, przestudzam, mieszam z żółtkami, doprawiam do smaku. Przed podaniem posypuję posiekaną zieleniną.
Składniki na 4 osoby:
- 1,5 l rosołu,
- 3 suszone grzyby,
- 3 ziemniaki,
- 25 dag kapusty białej,
- 10 dag boczku wędzonego,
- 10 dag włoszczyzny,
- pół szklanki śmietanki,
- 2 żółtka,
- sól,
- pieprz,
- czosnek i majeranek do smaku,
- zielenina.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?