Ogórki, pomidory myję i osuszam. Ogórki cieniutko obieram ze skórki, przekrawam wzdłuż na pół, wydrążam pestki, miękisz z pestkami drobno siekam. Boczek kroję w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję boczek i podsmażam, lekko rumieniąc. Podrumieniony boczek dodaję do posiekanego miękiszu, dorzucam tartą bułkę, jajko, zieloną pietruszkę, koper, sól i pieprz do smaku, wszystko starannie mieszam. Przygotowanym nadzieniem napełniam wydrążone połówki ogórków i wyrównuję powierzchnię.
Napełnione ogórki układam w niskim, szerokim rondlu, ciasno jeden obok drugiego, przekrojem ku górze, podlewam rosołem i duszę pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 - 30 minut. W tym czasie przesiewam mąkę. Pomidory kroję w grube plastry, obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym tłuszczu. Lekko zrumienione pomidory oprószam solą i pieprzem. Uduszone ogórki ostrożnie wykładam na półmisek, polewam sosem, obkładam usmażonymi pomidorami.
Składniki (na 4 osoby):
- 4 długie ogórki (20 cm)
- 15 dag boczku wędzonego
- 6 łyżek oliwy
- 5 dag tartej bułki
- jajko
- szklanka rosołu
- 40 dag pomidorów
- 3 łyżki mąki
- 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki z koprem
- sól i pieprz do smaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?