MKTG SR - pasek na kartach artykułów

PYRLANDIA GÓRĄ: Nadziewana cebula

Waldemar Kurowski
Paweł Miecznik
Nadziewana cebula - choć nazwa tej potrawy może nie brzmi zbyt zachęcająco, ale zapewniam, że warto spróbować.

Cebulę obieram, płuczę, wrzucam do wrzącej osolonej wody, obgotowuję, osączam i przestudzam. Następnie ścinam cienką piętkę i ostrożnie wydrążam środek. Oczyszczone i umyte pieczarki drobno szatkuję i lekko obrumieniam na tłuszczu. Ryż gotuję na półsypko.

Przygotowaną wcześniej pieczeń wieprzową kroję w drobną kosteczkę, mieszam razem z pieczarkami i ryżem, dodając dwie łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki i drobno posiekany czosnek. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem.

Przygotowane cebule napełniam nadzieniem i posypuję utartym serem, układam w żaroodpornym naczyniu, polewam masłem, wstawiam do nagrzanego piekarnika i zapiekam, w miarę potrzeby podlewam wywarem z warzyw.

Pod koniec zapiekania pozostały wywar mieszam z koncentratem pomidorowym, dodaję wydrążone środki cebuli, uprzednio posiekane i lekko obrumienione na tłuszczu, zagotowuję, przyprawiam do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Sosem podlewam cebulę i pozostawiam w piekarniku na 10 minut. Podaję z ziemniakami i surówkami.

Nadziewana cebula (na 4 osoby)

  • 30 dag duszonej pieczeni wieprzowej
  • 12 dużych cebul
  • pół szklanki ryżu
  • 15 dag pieczarek
  • 10 dag tłuszczu
  • 2 szklanki wywaru
  • 5 dag koncentratu pomidorowego
  • 5 dag utartego sera (ostrego)
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • zielona pietruszka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski