Cebulę obieram, płuczę, wrzucam do wrzącej osolonej wody, obgotowuję, osączam i przestudzam. Następnie ścinam cienką piętkę i ostrożnie wydrążam środek. Oczyszczone i umyte pieczarki drobno szatkuję i lekko obrumieniam na tłuszczu. Ryż gotuję na półsypko.
Przygotowaną wcześniej pieczeń wieprzową kroję w drobną kosteczkę, mieszam razem z pieczarkami i ryżem, dodając dwie łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki i drobno posiekany czosnek. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem.
Przygotowane cebule napełniam nadzieniem i posypuję utartym serem, układam w żaroodpornym naczyniu, polewam masłem, wstawiam do nagrzanego piekarnika i zapiekam, w miarę potrzeby podlewam wywarem z warzyw.
Pod koniec zapiekania pozostały wywar mieszam z koncentratem pomidorowym, dodaję wydrążone środki cebuli, uprzednio posiekane i lekko obrumienione na tłuszczu, zagotowuję, przyprawiam do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Sosem podlewam cebulę i pozostawiam w piekarniku na 10 minut. Podaję z ziemniakami i surówkami.
Nadziewana cebula (na 4 osoby)
- 30 dag duszonej pieczeni wieprzowej
- 12 dużych cebul
- pół szklanki ryżu
- 15 dag pieczarek
- 10 dag tłuszczu
- 2 szklanki wywaru
- 5 dag koncentratu pomidorowego
- 5 dag utartego sera (ostrego)
- sól, pieprz i cukier do smaku
- zielona pietruszka
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?