Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

PYRLANDIA GÓRĄ: Kurczak z ryżem

Waldemar Kurowski
Na dzisiejszy obiad przygotuję coś czego dawno nie gotowałem, czyli drób, a konkretnie kurczaka z ryżem.

Najpierw kurczaka dokładnie myję, dzielę na części, solę i pieprzę do smaku, a następnie podsmażam na oleju. Cebulę obieram, płuczę, drobno siekam i podsmażam na tłuszczu, a obraną i umytą marchew kroję w 3-cm paski, duszę na maśle przez 5 minut. Przebrany i opłukany ryż wrzucam do osolonego wrzątku. Gdy się zagotuje, odcedzam i mieszam z przecierem pomidorowym, tymiankiem i warzywami. Na dno naczynia żaroodpornego kładę kawałki kurczaka, zalewam bulionem i przykrywam ryżem. Naczynie szczelnie nakrywam pokrywką, wstawiam do dobrze nagrzanego piekarnika (200 st. C.) i piekę 40 minut. Przed podaniem posypuję drobno posiekaną zieleniną.

Składniki (na 4 osoby):

  • kurczak (ok. 1 kg),
  • 20 dag ryżu,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 2 duże cebule,
  • 2 marchewki,
  • 250 ml bulionu,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz i tymianek do smaku,
  • zielenina.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski