Najpierw kurczaka dokładnie myję, dzielę na części, solę i pieprzę do smaku, a następnie podsmażam na oleju. Cebulę obieram, płuczę, drobno siekam i podsmażam na tłuszczu, a obraną i umytą marchew kroję w 3-cm paski, duszę na maśle przez 5 minut. Przebrany i opłukany ryż wrzucam do osolonego wrzątku. Gdy się zagotuje, odcedzam i mieszam z przecierem pomidorowym, tymiankiem i warzywami. Na dno naczynia żaroodpornego kładę kawałki kurczaka, zalewam bulionem i przykrywam ryżem. Naczynie szczelnie nakrywam pokrywką, wstawiam do dobrze nagrzanego piekarnika (200 st. C.) i piekę 40 minut. Przed podaniem posypuję drobno posiekaną zieleniną.
Składniki (na 4 osoby):
- kurczak (ok. 1 kg),
- 20 dag ryżu,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 2 duże cebule,
- 2 marchewki,
- 250 ml bulionu,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz i tymianek do smaku,
- zielenina.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?