Mięso wraz z kostkami żebrowymi odcinam od kręgosłupa, następnie kroję na kotlety wzdłuż żeberek, tak aby każda porcja była z żeberkiem. Kotlety lekko pobijam tłuczkiem i nożem nadaję im kształt owalny, solę, pieprzę, oprószam mąką, kładę na rozgrzany tłuszcz i obrumieniam z obu stron. Podsmażone kotlety przekładam do garnka, podlewam bulionem, przykrywam i duszę na małym ogniu do 40 minut. Pod koniec duszenia dodaję ocet, pokrojone korniszony, musztardę oraz śmietanę, wszystko mieszam i gotuję 5 minut. Jeśli sos jest za gęsty, rozrzedzam bulionem lub przegotowaną wodą. Kotlety podaję na półmisku, polane sosem wraz z ziemniakami tłuczonymi i surówką.
Składniki (na 4 osoby):
- 75 dag schabu z kością
- łyżka musztardy
- łyżeczka octu
- 4 łyżki śmietany
- dwie łyżki mąki
- 200 ml bulionu (może być z kostki)
- 4 małe korniszony
- sól i pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?