Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przy tych schorzeniach nie można jeść szparagów. Oto kiedy lepiej unikać tych warzyw

OPRAC.:
Justyna Trawczyńska
Justyna Trawczyńska
Wideo
od 16 lat
Szparagi dostępne są tylko przez kilka tygodni w roku. Mają wiele właściwości zdrowotnych, dlatego warto po nie sięgać. Idealnie nadają się jako składnik obiadu, kolacji czy śniadania. Sprawdza się jako codzienne danie i bardzo wykwintna kolacja. Mimo wielu pozytywnych właściwości nie każdy powinien je jeść. Oto choroby przy których nie powinno się jeść szparagów.

Szparagi nie należą do najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, jednak z każdym rokiem zyskują na popularności. Są warzywem które nadaje się na obiad, śniadanie i kolacje. Są świetne jako przekąska na imprezę czy można z nich zrobić pożywną zupę.

Przeczytaj: Takie są skutki jedzenia szparagów. Oto dlaczego powinniśmy je jeść szparagi w sezonie

Niestety, sezon na szparagi trwa bardzo krótko. W Polsce są one dostępne w sprzedaży jedynie przez 2 miesiące. Wyróżnia się klika rodzajów szparagów. Wśród nich:

  • zielone szparagi,
  • białe szparagi,
  • fioletowe szparagi.

Szparagi mają bardzo delikatny smak, dobrze komponują się z innymi produktami spożywczymi. Doskonale pasują do mięsa, ryb, jaj czy innych warzyw.

Przy tych chorobach lepiej unikaj szparagów

W galerii poniżej zobaczcie, kiedy nie powinno się jeść szparagów:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski