Szczypiorek to bogate źródło witamin i minerałów. Znajdziemy w nim między innymi witaminę C, B1, B2, A, beta-karoten, kwas foliowy, flawonoidy, składniki mineralne, takie jak wapń, potas, fosfor, żelazo oraz związki siarkowe.
Przeczytaj: Przy tych chorobach nie powinno się jeść ogórków. Mogą zaszkodzić
Wbrew pozorom szczypiorek to nie to samo co szczypior. Szczypior wyrasta z cebuli, natomiast szczypiorek jest byliną cebulową. Szczypiorek można spożywać na surowo i po ugotowaniu. Świetnie nadaje się do jajek, kanapek. Często wykorzystywany do ozdobienia potraw.
Szczypiorek ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Między innymi poprawia prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu i wzmacnia odporność organizmu.
Szczypiorek częściej powoduje gazy. Surowy szczypiorek zawiera fruktany, które jest organizmowi ciężko trawić.
Te osoby nie powinny jeść szczypiorku
W galerii poniżej zobacz kiedy lepiej unikać szczypiorku:
Co to jest zapalenie gardła i migdałków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?