MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przetwory: Przygotowujemy dżemy i powidła ze śliwek, mirabelek, brzoskwiń

Anastazja Bezduszna
By udane słodkie przetwory przetrwały do zimy, trzeba je porządnie przygotować i szczelnie zamknąć. Tak przygotowane przetrwają jesień i zimę. Będą świetnym dodatkiem do musli lub deserów.

Śliwki z czekoladą i cynamonem

Składniki:

  • 1,5 kg śliwek węgierek,
  • 150 g gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki wody oraz cynamon

Przygotowanie:
Śliwki myjemy, usuwamy pestki. Do garnka przekładamy śliwki, dodajemy wodę i gotujemy aż woda odparuje. Mieszamy od czasu do czasu. Gdy śliwki będą rozgotowane dodajemy czekoladę i cynamon. Wszystko mieszamy bardzo intensywnie, by składniki się połączyły. Gdy masa stanie się gęsta (sprawdzamy na zimnym talerzyku), możemy przekładać ją do wyparzonych słoików. Stawiamy do góry dnem na 10 minut. Później odwracamy do normalnej pozycji i pozostawiamy do wystygnięcia.

Brzoskwinie w syropie

Składniki:

  • Na 1 kg brzoskwiń potrzebujemy:
  • 250 g cukru, pół cytryny
  • kilka goździków,
  • do litra wody

Przygotowanie:
Doprowadzamy do wrzenia około 750 ml wody z cukrem. Cytrynę sparzamy, kroimy w plasterki i pozbawiamy pestek. Brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy na pół. Pozbawiamy pestek. Do wyparzonych słoików wrzucamy po parę goździków i po kilka plastrów cytryny. Następnie wkładamy do słoików połówki brzoskwiń. Zalewamy ciepłą wodą z cukrem i zakręcamy. Pasteryzujemy około godziny.

Dżem z mirabelek

Składniki:

  • 1,5 kg mirabelek,
  • 250-300 g cukru oraz likier

Przygotowanie:
Myjemy owoce i pozbawiamy je pestek. W garnku przesypujemy mirabelki cukrem i pozostawiamy na godzinę, by puściły sok. Później wstawiamy na mały ogień i gotujemy co najmniej godzinę, cały czas mieszając. Odstawiamy masę, by wystygła, na noc wkładamy do lodówki. Następnego dnia wstawiamy ponownie i gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, nie zapominając o mieszaniu. Na końcu możemy dodać łyżkę ulubionego likieru. Dżem przekładamy do słoików. Stawiamy je do góry dnem na godzinę.

Dżem ze śliwek Karoliny Andersz z Krotoszyna

Składniki:

  • 2,5 kg śliwek węgierek,
  • 1 kg cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 15 dag orzechów mielonych,
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie:
Śliwki płuczemy i osuszamy. Wyjmujemy pestki, zasypujemy cukrem i delikatnie miksujemy. Smażymy około 2 godzin. Przed końcem smażenia dodajemy kakao, cukier waniliowy i orzechy. Razem smażymy 10 minut. Tak przygotowany dżem wkładamy do słoików i pasteryzujemy 15 minut.

Brzoskwinie w cukrze

Składniki:

  • Na 1 kg brzoskwiń,
  • 1 szklanka cukru trzcinowego,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 szklanka rumu,
  • 1 szklanka wody

Przygotowanie:
Brzoskwinie myjemy i kroimy na cztery części. Wkładamy do suchych wyparzonych słoików. We wrzątku rozpuszczamy cukier i dodajemy sok z cytryny. Chwilę później dodajemy rum. Wszystko dokładnie mieszamy i zalewamy syropem owoce. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez około 10 minut. Jak wystygną odstawiamy w chłodne miejsce minimum na 2 miesiące.

By wyszły dobre powidła lub dżemy:

  • Wybierajmy bardzo dojrzałe, miękkie owoce
  • Nie wolno z gotowaniem lub smażeniem się spieszyć
  • Pamiętajmy o mieszaniu, najlepiej szeroką, drewnianą łyżką
  • Najlepiej smażenie lub gotowanie powtarzać przez kilka dni

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski