Już sam kolor moreli i brzoskwiń powoduje, że budzi się w nas chęć skosztowania ich bardzo aromatycznego miąższu. Sezon na te przepyszne owoce trwa niezwykle krótko, dlatego też często próbujemy zatrzymać ich smak pod postacią bakalii oraz różnego typu przetworów. Konfitury i dżemy z nich wychodzą bardzo słodkie. By nadać im intensywniejszy aromat, możemy dodać do nich laskę wanilii, cynamon, sok z cytryny, skórkę z pomarańczy, rozmaryn, a nawet rum. Ze śliwek najbardziej lubimy robić powidła. Dużo śliwek węgierek, najlepiej bez cukru dusimy i smażymy przez kilka dni, by uzyskać gęste ciemne powidła, które zimą jemy łyżkami. Taki akurat przepis przysłała do nas Karolina Andersz, nasza czytelniczka z Krotoszyna.
Konfitura morelowa z wanilią
Składniki:
- 1 kg moreli,
- 1 laska wanilii,
- 300 g cukru,
- 100 g cukru brązowego,
- sok z połowy cytryny
- skórka z niej
Przygotowanie:
Morele myjemy, usuwamy pestki. Kroimy w ćwiartki. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół. W garnku umieszczamy morele, zasypujemy cukrem i dodajemy sok, skórkę z połowy cytryny i laskę wanilii. Zostawiamy na minimum 5 godzin w lodówce. Gotujemy przez 20 minut cały czas mieszając i odstawiamy do wystygnięcia na noc. Następnego dnia gotujemy, aż zgęstnieje. Gorącą konfiturę przekładamy do słoików i zamykamy. Odwracamy je do góry dnem.
Dżem z winogron
Składniki:
- na 1 kg ciemnych winogron potrzebujemy około 250-400 g cukru
Przygotowanie:
Oddzielamy winogrona od gałązki, myjemy i wkładamy do garnka. Przysypujemy cukrem i podgrzewamy na małym ogniu. Cały czas mieszając doprowadzamy winogrona do wrzenia. Kiedy owoce zaczną się rozpadać, zdejmujemy je z ognia. Przecieramy przez sito i ponownie podgrzewamy. Mieszając gotujemy około 30 minut. Gdy dżem zgęstnieje - przekładamy go do wyparzonych słoików. Zakręcamy i stawiamy go góry dnem na kilka minut. Później odwracamy i po tym, jak wystygnie, chowamy do piwnicy lub spiżarni.
Dżem z moreli
Składniki:
- na 1 kg moreli potrzebujemy
- 300 g cukru
- łyżkę soku z cytryny
Przygotowanie:
Morele myjemy i wyjmujemy pestki. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin. Następnie przekładamy do garnka z grubym dnem i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając przez około 30 minut. Następnie odstawiamy do wystygnięcia na noc. Następnego dnia znowu gotujemy przez pół godziny mieszając. Trzeciego dnia dodajemy sok z cytryny i gotujemy kolejne 30 minut. Następnie dżem przekładamy do gorących, wyparzonych i, co nie mniej ważnie, suchych słoików. Zakręcamy i stawimy do góry dnem, by wystygły.
Powidła śliwkowe
Składniki:
- na 1 kg śliwek węgierek wystarczą:
- 2 łyżki wody oraz opcjonalnie
- 150-200 g cukru
Przygotowanie:
Myjemy śliwki i przecinamy na pół. Wyciągamy pestki. Przekładamy śliwki do dużego garnka i dodajemy wodę. Na dużym ogniu pod przykryciem dusimy około 10 minut. Następnie gotujemy śliwki na małym ogniu, aż zaczną się rozpadać, cały czas mieszając. Od tego czasu musimy gotować je jeszcze około 2 godzin (tu w razie potrzeby możemy dodać cukier). Jeżeli powidła mają być bardzo gęste, zostawiamy do wystygnięcia na noc i powtórnie gotujemy następnego dnia. Gorące powidła przekładamy do słoików.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?