Słodkie przetwory domowe zazwyczaj nazywamy dżemami, powidłami lub konfiturami... ale czy potrafimy je rozróżnić? Wszystkie te potrawy mają inne nazwy w zależności od zawartości w nich owoców.
Słoik ze śliwką nazwiemy powidłami, tylko w tym wypadku, gdy z około 150 gramów owocu uzyskamy aż 100 gramów przetworu. W przypadku dżemu truskawkowego - potrzebujemy 30 gramów owoców, by przygotować z nich 100 gramów słodkości. Najprostsze proporcje dotyczą konfitur. Z 50 gramów owoców zrobimy ich 100 gramów.
Do powideł rzadko stosujemy cukier. Natomiast do konfitur i dżemów dodać możemy nie tylko cukier: brązowy, trzcinowy czy waniliowy, ale także miód, syrop klonowy czy popularną ostatnio stewię.
Dżem z jeżyn
Składniki:
- na 1 kg jeżyn potrzebujemy:
- 500 g cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki żelatyny
Przygotowanie:
Jeżyny dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przesypujemy do garnka, najlepiej z podwójnym dnem i dodajemy cukier zwykły i waniliowy. Odstawiamy na godzinę, by jeżyny puściły sok. Później zlewamy go do innego garnka, podgrzewamy, tak by rozpuścić w nim żelatynę. Jeżyny zaczynamy podgrzewać w drugim garnku, na małym ogniu. Doprowadzamy je do wrzenia, mieszając przez około 2 godziny. Po tym jak masa zacznie się robić gęsta dodajemy do niej sok z żelatyną. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. Później nakładamy dżem do wyparzonych słoików i pasteryzujemy około 10 minut.
Powidła agrestowe
Składniki:
- 1 kg dojrzałego agrestu,
- skórka starta z limonki,
- sok z 1/2 limonki,
- 2 cm startego świeżego imbiru,
- cukier brązowy wg uznania,
- łyżeczka rumu
Przygotowanie:
Myjemy agrest i przecinamy na pół. Wkładamy do wielkiego garnka i przesypujemy cukrem, dodajemy sok i starte skórki z limonki oraz imbir. Odstawiamy wszystko podprzykryciem, tak by puściło sok. Na małym ogniu zagotowujemy całość, mieszając od czas od czasu. Kiedy zgęstnieje trochę - zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sito. Do smaku dodajemy cukier i rum i z powrotem gotujemy. Jak powidła będą już bardzo gęste, nakładamy je do słoików, zamykamy i pasteryzujemy.
Dżem z czarnej porzeczki
Składniki:
- na 1 kg czarnej porzeczki potrzebujemy
- 400-500 gramów cukru
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Porzeczki myjemy, osuszamy i oddzielamy od gałązek. Przekładamy do rondla o grubym dnie i zasypujemy cukrem. Dodajemy sok z cytryny i gotujemy kilka minut, aż składniki się połączą. Odstawiamy na noc, koniecznie pod przykryciem i w chłodnym miejscu. Następnego dnia porzeczkę przecieramy przez sito, by pozbyć się pestek i skórek. Tak przygotowaną masę przekładamy do rondla i gotujemy tak długo, aż dżem zgęstnieje, od czasu doczasu ściągając szumowiny z powierzchni. Gorący dżem przekładamy do suchych, gorących słoików.
Prosty sposób na czerwone porzeczki
Składniki:
- 1 kg porzeczki,
- 500 g cukru,
- według upodobań imbir
- mięta
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Myjemy porzeczki i pozbawiamy je gałązek. Wkładamy do garnka i przesypujemy cukrem. Mieszamy i doprawiamy porzeczki imbirem, sokiem z cytryny czy też miętą. Wstawiamy na średni ogień i gotujemy około 40 minut, ciągle mieszając. Po upływie czasu próbujemy, czy masa jest wystarczająco słodka, w razie potrzeby słodzimy jeszcze raz i nakładamy do gorących słoików. Zakręcamy i odwracamy je do góry dnem na około 15 minut. Potem stawiamy normalnie i zostawiamy do wystygnięcia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?