Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przetwory: Jeżyny, porzeczki, agrest - zamknij skarby w słoikach na zimę

Anastazja Bezduszna
Dżemy i powidła to źródło witamin na zimę. Robiąc przetwory, nie przesadź z cukrem. By nasze słodkie zaprawy miały aksamitną konsystencje, przetrzyj owoce przez sito.

Słodkie przetwory domowe zazwyczaj nazywamy dżemami, powidłami lub konfiturami... ale czy potrafimy je rozróżnić? Wszystkie te potrawy mają inne nazwy w zależności od zawartości w nich owoców.
Słoik ze śliwką nazwiemy powidłami, tylko w tym wypadku, gdy z około 150 gramów owocu uzyskamy aż 100 gramów przetworu. W przypadku dżemu truskawkowego - potrzebujemy 30 gramów owoców, by przygotować z nich 100 gramów słodkości. Najprostsze proporcje dotyczą konfitur. Z 50 gramów owoców zrobimy ich 100 gramów.
Do powideł rzadko stosujemy cukier. Natomiast do konfitur i dżemów dodać możemy nie tylko cukier: brązowy, trzcinowy czy waniliowy, ale także miód, syrop klonowy czy popularną ostatnio stewię.

Dżem z jeżyn

Składniki:

  • na 1 kg jeżyn potrzebujemy:
  • 500 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki żelatyny

Przygotowanie:
Jeżyny dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przesypujemy do garnka, najlepiej z podwójnym dnem i dodajemy cukier zwykły i waniliowy. Odstawiamy na godzinę, by jeżyny puściły sok. Później zlewamy go do innego garnka, podgrzewamy, tak by rozpuścić w nim żelatynę. Jeżyny zaczynamy podgrzewać w drugim garnku, na małym ogniu. Doprowadzamy je do wrzenia, mieszając przez około 2 godziny. Po tym jak masa zacznie się robić gęsta dodajemy do niej sok z żelatyną. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. Później nakładamy dżem do wyparzonych słoików i pasteryzujemy około 10 minut.

Powidła agrestowe

Składniki:

  • 1 kg dojrzałego agrestu,
  • skórka starta z limonki,
  • sok z 1/2 limonki,
  • 2 cm startego świeżego imbiru,
  • cukier brązowy wg uznania,
  • łyżeczka rumu

Przygotowanie:
Myjemy agrest i przecinamy na pół. Wkładamy do wielkiego garnka i przesypujemy cukrem, dodajemy sok i starte skórki z limonki oraz imbir. Odstawiamy wszystko podprzykryciem, tak by puściło sok. Na małym ogniu zagotowujemy całość, mieszając od czas od czasu. Kiedy zgęstnieje trochę - zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sito. Do smaku dodajemy cukier i rum i z powrotem gotujemy. Jak powidła będą już bardzo gęste, nakładamy je do słoików, zamykamy i pasteryzujemy.

Dżem z czarnej porzeczki

Składniki:

  • na 1 kg czarnej porzeczki potrzebujemy
  • 400-500 gramów cukru
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:
Porzeczki myjemy, osuszamy i oddzielamy od gałązek. Przekładamy do rondla o grubym dnie i zasypujemy cukrem. Dodajemy sok z cytryny i gotujemy kilka minut, aż składniki się połączą. Odstawiamy na noc, koniecznie pod przykryciem i w chłodnym miejscu. Następnego dnia porzeczkę przecieramy przez sito, by pozbyć się pestek i skórek. Tak przygotowaną masę przekładamy do rondla i gotujemy tak długo, aż dżem zgęstnieje, od czasu doczasu ściągając szumowiny z powierzchni. Gorący dżem przekładamy do suchych, gorących słoików.

Prosty sposób na czerwone porzeczki

Składniki:

  • 1 kg porzeczki,
  • 500 g cukru,
  • według upodobań imbir
  • mięta
  • sok z cytryny

Przygotowanie:
Myjemy porzeczki i pozbawiamy je gałązek. Wkładamy do garnka i przesypujemy cukrem. Mieszamy i doprawiamy porzeczki imbirem, sokiem z cytryny czy też miętą. Wstawiamy na średni ogień i gotujemy około 40 minut, ciągle mieszając. Po upływie czasu próbujemy, czy masa jest wystarczająco słodka, w razie potrzeby słodzimy jeszcze raz i nakładamy do gorących słoików. Zakręcamy i odwracamy je do góry dnem na około 15 minut. Potem stawiamy normalnie i zostawiamy do wystygnięcia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski